Industriarbetarnas tidning

Jaguar­arbetare vill strejka

21 september, 2004

Skrivet av

Ford vill sparka 1 150 anställda vid Jaguarfabriken i engelska Coventry. I går röstade arbetarna för strejk.

86 procent av fackets medlemmar sa ja till förslaget att gå i strejk som protest mot Fords beslut att krympa Coventryfabriken.

Jaguar tillhör tillsammans med Volvo, Aston Martin och Land Rover Ford-koncernens dotterbolag för prestigefyllda bilar, Premier Automotive Group (PAG).

PAG dras med ekonomiska problem. Volvo går visserligen bra, men förlusten för hela gruppen beräknas uppgå till miljardbelopp i år. Framför allt är det Jaguar som är problemet. Den billiga dollarn har krympt vinsten för Jaguar och gjort bilen dyrare i USA, där försäljningen minskat kraftigt.

Ford siktar på att gå med uppåt 50 miljarder i vinst om två år och vill att PAG-bilarna ska bidra till en tredjedel av den vinsten.

I Browns Lane-fabriken utanför Coventry har Jaguar tillverkat bilar sedan 1951. Där tillverkas nu XJ-modellen och sportvarianten XK. De kommer hädanefter att produceras i Castle Bromwich där Jaguars S-modell i dag tillverkas.

Jaguar har ytterligare en fabrik, i Halewood.

Browns Lane-fabriken får dock behålla tillverkningen av träpaneler. Därigenom kan 310 jobb räddas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.