Industriarbetarnas tidning

Kongress­ombuden vill bevara ”Metall”

9 september, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metallarna vill inte släppa sitt förbunds namn. Nio av tio ombud på Metalls kongress vill behålla namnet Metall efter en sammanslagning med Industrifacket.

Det kan bli en laddad diskussion om namnet på det sammanslagna förbundet Metall-Industrifacket. Om Metalls kongressombud får bestämma råder i alla fall ingen tvekan. Namnet Metall ska leva kvar i någon form.

Hela 91 procent av de ombud som svarade på Dagens Arbetes enkät vill behålla Metall i namnet. Femton procent tycker att namnfrågan är så viktig att inte sammanslagningen med Industrifacket ska bli av om namnet Metall försvinner. Medan 76 procent svarar att de vill behålla namnet, men att det inte är så viktigt att sammanslagningen faller på frågan.

För sju procent av de svarande spelar det ingen roll om namnet Metall lever vidare. Två procent vill inte alls behålla Metall i förbundsnamnet.

Så vad vill då Metalls kongressombud döpa det nya förbundet till? Metallindustrifacket är med 41 procent av rösterna det populäraste av fem namnförslag som finns i Dagens Arbets enkät.

Därefter följer IF-Metall (25 procent), Metall- och Industrifacket (18 procent), Metall (15 procent) och Industrifacket (1 procent).

Kongressombud som inte gillade Dagens Arbetes namnalternativ fick ge ett eget förslag. Populärast bland dessa är Teknikförbundet och Teknikfacket med sammanlagt 4 procent av rösterna.

Andra namnförslag från kongressledamöterna är Metallindustriarbetarförbundet, Metall-IF, Metallindustriförbundet, Svenska Metall och Industriarbetarförbundet, Ifall, Metallindustri, Industrifacket + Metall och Industriarbetargruppen i Sverige.

247 av 300 kongressombud, det vill säga 82 procent av ombuden, svarade på Dagens Arbetes enkät.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.