Industriarbetarnas tidning

Lön för mödan

16 september, 2004

Skrivet av KRISTINA FLEMMING

Omfördela kakan
Det krävs en omfördelning. Mindre till direktörerna, mer till dem som producerar vårt välstånd. Det är dags för facket att höja rösten. För slutar inte orimligheterna på lönesidan, börjar det snart mullra i leden.

Mer värd än nio skogsarbetare
Sveaskogs nyligen sparkade vd Lars Sköld hade en lön motsvarande nio skogsarbetare. Ändå låg han i botten i skogsbolagsdirektörernas löneliga, med sina 2,3 miljoner kronor. En riktig tolvtaggare är däremot Storaensos Jukka Härmälä. Han är ”värd” 12,3 miljoner kronor. Årligen.

Fartblinda direktörer
– Det är svårt att kämpa fackligt om kronor och ören när direktörernas löner är så höga. Det säger Sven-Erik Österberg, tidigare skogsarbetare, nu riksdagsman (s). Han tycker det har utvecklats en företagskultur i vårt land som saknar markkontakt.

Facket saknar mål
– Trots att Sverige har världens starkaste fack, saknar vi mål. Då ökar lönespridningen, hävdar Kurt Junesjö, tidigare jurist vid LO-TCO Rättsskydd. Han tycker att facket inte har plockat ut sin del av lönekakan:
– Då blir det utrymme över. Det har övertagits av direktörerna.

När Stålmannen var socialist
Stålmannen föddes som socialist för 70 år sedan. Han var den lille mannens tröst i en orättvis värld, berättar Sia, Skogsindustriarbetaren.
– Idag anser säkert många att Stålmannen (Superman) är en symbol för amerikansk kulturimperialism och kapitalism. Så har det inte alltid varit.

Läs mer i Sia, Skogsindustriarbetaren nummer 9-2004

Arbetsrätt Striden om las

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pontus Georgsson

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Marcus Bolin

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

”För många arbetare var det ingen hemester”

”Hemestern” är slut för alla som har så mycket pengar att det är exotiskt att inte resa utomlands. För oss andra börjar i stället kampen mot nollavtal och allt sämre anställningsskydd, skriver truckföraren Zara Biske.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.