Industriarbetarnas tidning

Metall backar i Flen

8 september, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metall drar tillbaka strejkhotet mot Danaher motion i Flen. Förbundet har svårt att skydda sig mot vad man kallar ”lönedumpning” med utländsk arbetskraft.

Ett tjugotal tjeckiska arbetare från Danaher motions systerbolag i Tjeckien arbetar under hösten på Danaher motion i Flen. Enligt företaget är tjeckerna i Sverige för att utbilda sig inför att delar av produktionen i Flen ska flyttas till Tjeckien.

Enligt Dagens Arbetes källor tjänar tjeckerna omkring 80 kronor i timmen. Svenska Metalls medlemmar tjänar i snitt 115 kronor på företaget. Metall anser därför att Danaher motion dumpar lönerna. Men förbundet har svårt att gå i rättslig strid och hävda den åsikten.

I förra veckan varslade Metall om strejk och stridsåtgärder mot Danaher motion. Metall ville tvinga fram ett avtal för de tjeckiska arbetarna som gav dem lika stor lön som sina svenska kollegor.

Danaher motions tjeckiska bolag svarade med att gå med i den svenska arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen.

Därmed anser arbetsgivarna att det centrala Teknikavtalet med Metall gäller. Och då räcker det, enligt arbetsgivarna, att betala ut avtalets minimilön på 74 kronor.

Metall håller inte med. Enligt Erik Andersson, chef för Metalls arbeträttsenhet, saknar de tjeckiska metallarna kollektivavtal. Metall anser att Teknikavtalet är skrivet för svenska förhållanden där det finns företagsrepresentanter på plats att förhandla med. Därför räcker det inte att ett utländskt bolag går med i en svensk arbetsgivarorganisation, anser Metall.

Men förbundet tvivlar på att argumentet skulle hålla för en prövning i Arbetsdomstolen. Det är svårt att tolka Metalls tillbakadragande av varsel om stridsåtgärder mot Danaher motion på något annat sätt. Metalls Erik Andersson håller ändå inte med om att Teknikföretagen med säkerhet har rätt att organisera utländska företag utan vanlig verksamhet i Sverige.

– Det är ett osäkert rättsläge, och det utnyttjar man för att dumpa lönerna, säger han.

Danaher motions vd i Flen har vägrat att uppge för Dagens Arbete om de tjeckiska anställdas löner höjs i samband med att de anses gå på svenskt kollektivavtal.

Metall är sedan i somras indraget i en liknande tvist på Vreten i Skövde. Där hyrdes svetsare från det litauiska företaget Onuris in. Onuris beviljades också ett tidsbegränsat medlemskap i Teknikföretagen. Därmed anser arbetsgivarna att det räcker med att betala ut minimilönen. Förhandlingarna i den tvisten är ännu inte avslutade.

Teknikföretagens chefsjurist Anders Weihe håller inte med om att arbetsgivarna bryter mot Teknikavtalet med sitt agerande.

– Vi är måna om att följa avtal. Sen blir det väldigt konstigt om man säger att de avtal vi träffar duger åt svenskar, men inte åt andra, sade han i en intervju med Dagens Arbete tidigare i veckan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?