Industriarbetarnas tidning

Metall till angrepp mot Teknikarbetsgivarna

3 september, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Lugnet på svensk arbetsmarknad är hotat. Att Teknikarbetsgivarna låter utländska företag bli medlemmar är en provokation. Det säger Metalls högsta avtalschefer i ett hårt angrepp på sin motpart.

Sedan i somras har Metall dragits in i flera strider som handlar om utländska arbetare som får sämre löner än svenska kollegor.

Den senaste konflikten om tjeckiska arbetare på Danaher motion i Flen är det tredje exemplet på att organisationen Teknikarbetsgivarna beviljar tillfälliga medlemskap åt utländska företag. Enligt arbetsgivarna omfattas företagen därmed av kollektivavtal med Metall. De anser därför att det räcker med att betala ut avtalets lägsta löner till de inhyrda.

Det är en åsikt som har retat upp Metall. Förbundets avtalssekreterare Anders Tiderman och Erik Andersson, chef för Metalls arbetsrättsenhet, talar om ett trendbrott och en allvarlig attack mot de svenska kollektivavtalen.

– Det här är en ny trend. Jag är förvånad och frustrerad över hur motparten agerar. Vi måste nå en samsyn med dom om vad som gäller. Annars blir det en utmaning för hela fackföreningsrörelsen, säger Anders Tiderman.

Teknikarbetsgivarna hotar inte bara facket, utan även företagen, menar han.

– Kollektivavtalen finns också för att ge konkurrensneutralitet. Vad tycker andra verkstadsföretag om att deras organisation sätter konkurrensen ur spel och tillåter lägre löner för vissa?

Erik Andersson kallar Teknikarbetsgivarnas agerande ”politiskt”.

– Jag kan naturligtvis inte bevisa det. Men jag har svårt att tro att det är något annat. Själva kan de knappast tjäna på tillfälliga medlemmar som skapar administration och merarbete. Det är mycket provocerande. Deras syfte kan vara att underminera fackens rätt att teckna kollektivavtal.

Teknikavtalets minimilön är 74 kronor i timmen. Men facket nöjer sig inte med minimilönen, även om till exempel litauerna på Vreten i Skövde får den.

– Vi anser att de är avtalslösa på Vreten. Teknikavtalet gäller utifrån svenska förhållanden i Sverige. Avtalet utgår från att facket har någon att förhandla med. På Vreten har vi inte ens fått tag på det litauiska företaget, säger Erik Andersson.

Varför har Metall skrivit på ett centralt avtal med lägre minimilöner än ni accepterar?

– Hela avtalet bygger på att det ska träffas lokala överenskommelser utöver det centrala. Det är så det fungerar så gott som över allt. I vår statistik hittar vi knappt några medlemmar som går på avtalets minimilöner. Teknikarbetsgivarna kringgår ett system vi varit överens om. Det är en provokation mot hela vårt avtalssystem, säger Erik Andersson.

Om Teknikarbetsgivarna står fast, kommer Metall då att satsa på högre minimilöner?

– Visst, om deras vägval blir bestående så tvingas vi till en kraftig satsning på att höja minimilönerna i avtalsrörelserna.

Är billig inhyrd arbetskraft så vanligt att fackets medlemmar ska oroa sig på allvar?

– Nej, det finns absolut ingen anledning till panik. Vi har ett system som fungerar bra i de flesta fall. Industrins utflyttning till Kina är till exempel ett betydligt större problem.

Skulle Metall kunna tänka om och godkänna låglönearbetare om det räddar jobb i Sverige?

– Nej, det är fel väg att gå. Då skulle vi ha en helt ny modell där vi försökte konkurrera med låga löner, vilket vi inte kan. Vi ska fortsätta som vi gjort och konkurrera med utveckling av industrin.

Jag vet minst två fall där Metall inte ens tagit namnen på inhyrda utländska arbetare. Är det bra om ni ska företräda dem?

– Nej, så ska det inte vara. Vi har mycket att lära oss. Vi måste hitta en bättre bevakning och lära oss att kommunicera, till exempel genom att trycka upp information på olika språk och vara beredda att ta in tolkar.

Handlar det om att organisera även utländsk arbetskraft i svenska facket?

– Det är möjligt att det blir så. LO-kongressen beslutade att vi ska utreda tillfälliga medlemskap i facket, så det finns med i funderingarna. Det beror också på vad regeringens utredning om fackens rätt att kontrollera arbetskraft kommer fram till.

Finns det risk att facket blir ”polis” och piskar upp en stämning av ”vi mot dom”?

– Det är en viktig fråga och det blir en balansgång som vi måste klara. Men jag tror att det sunda förnuftet räcker långt. Många vet att det är sämre levnadsvillkor i Baltikum och att människor tvingas hit för att jobba och försörja sina familjer. Var och en måste inse att det är företagen de jobbar hos som utnyttjar dem. Vi måste vara ödmjuka mot individerna, men inte mot företagen, säger Erik Andersson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.