Industriarbetarnas tidning

Minimilöner räddar svenska företag

6 september, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Att låta utländsk arbetskraft arbeta på minimilön kan rädda jobb i Sverige. Det anser Teknikföretagen. Organisationens chefsjurist Anders Weihe förvånas över tonläget i kritiken av att de tar in utländska företag som medlemmar.

I förra veckan gick Metall till angrepp mot Teknikarbetsgivarna i en artikel på Dagens Arbetes hemsida.

Att Teknikarbetsgivarna beviljar tillfälliga medlemskap åt utländska företag och låter inhyrda arbeta på minimilöner är ett trendbrott. Det är också en politisk attack mot kollektivavtalen, enligt Metalls högsta avtalschefer.

Nu bemöter Anders Weihe, chefsjurist på Teknikföretagen, kritiken:

– Om det går att förutsäga hur länge ett företag blir kvar i Sverige kan vi göra tidsbegränsade medlemskap, i stället för att krångla med utträdesansökningar eller uteslutningar. Man kan säga att det är nytt att vi gör så. Men det är för att en ny situation har skapats i och med EU:s utvidgning.

– Det nya är att man nu kan förvänta sig att rörligheten av arbetskraft inom EU börjar fungera. Det är något kommissionen arbetat för länge, till exempel med tjänstedirektivet.

Det är svårt för facket att förhandla med en firma i Vilnius som inte ens svarar i telefon. Ingår det inte i Teknikavtalet att facket ska kunna förhandla med en arbetsgivare?

– Vi prövar varje företag som söker medlemskap hos oss. Det kan ibland vara svårare att bedöma företag utanför Sverige. Men vi anser att företaget i första hand ska ha en representant i Sverige. Har de inte det får de till oss ange någon som representerar dom. Som sista möjlighet får våra egna regionsrådgivare mandat att förhandla för företaget.

Då spelar det ingen roll att facket inte ens kan få tag i företaget, som till exempel Onuris som hyrt ut till Vreten i Skövde?

– Om det inte går att få tag i företaget så får vi se till att det finns en representant. Avtal ska hållas. Men vi kan självklart inte garantera att alla våra medlemmar håller avtalen, även om vi säger åt dom att göra det. Ger de fan i att hålla avtalen så utesluter vi dom. Det tror jag att även Metall kan vitsorda att vi utesluter företag som inte håller avtal, oavsett om de är svenska eller utländska.

Men du anser inte att det bryter mot avtalet att ni tar in utländska företag utan kontor i Sverige?

– Nej. Det kan finnas vissa praktiska problem med det, men att påstå att det är någonting otillbörligt med det är konstigt. Vi har en ny förhandling utsatt om Vreten. Jag ska självklart lyssna på vad Metall har att säga. Av det de har sagt hittills tycker jag inte att de har haft så mycket att komma med.

Onuris är ett bemanningsföretag. Ska inte de gå under bemanningsavtalet?

– Vi har flera bemanningsföretag hos oss, bland annat Industrikompetens i Östergötland som Metall är väldigt förtjusta i annars.

Hur anser du att Teknikavtalets minimilön är tänkt att användas på företagen?

– Det är en bottenplatta. Och jag är ganska övertygad om att i bolag som är verksamma i Sverige under flera år så kommer marknaden att trycka upp lönerna ovanför minimilönen. Det gäller även för anställda från Tjeckien eller Lettland. Men till en början är många av dem nöjda med minimilönen.

Metall anser inte att avtalets minimilön är tänkt att användas, den gäller knappt några svenska medlemmar.

– Det är ett svårartat resonemang, men Metall ogillar konkurrensen om arbetskraft. Tidigare skyddade sig Sverige från konkurrens med bland annat arbetstillstånd. Det går inte längre. Det är därför många länder har infört övergångsregler. Huvudskälet till övergångsregler i de flesta länder har varit att de vill skydda sig mot lönekonkurrens, inte för att skydda sig mot någon social turism som Göran Persson var ute och pratade om.

Ser ni användandet av minimilöner som ett sätt att rädda jobb i Sverige?

Ja, det här är en av de saker vi verkligen behöver diskutera mellan parterna. Hur gör vi Sverige mer konkurrenskraftigt? Lönerna ökar snabbare i länder som i dag har låga löner. Med tiden kanske lönerna i Europa utjämnas. Men innan dess är det oerhört viktigt att vi får igång en diskussion om hur produktion kan stanna i Sverige. När företagen en gång har flyttat kommer de inte tillbaka.

Har det inte funnits en samsyn mellan er och facken om att konkurrens ska ske med utveckling av industrin?

– Den samsynen finns kvar. Det här är inget trendbrott. Utan rationaliseringar och kompetensutveckling får vi inte industrin att stanna kvar. Men det vi behöver fundera på är även andra åtgärder. Då handlar det också om en mer flexibel arbetstid och en mix av fast och inhyrd bemanning.

Tror du att alla era medlemsföretag gillar att ni tar in konkurrenter som anställer till låga löner?

Jag tror att de flesta av våra företag konstaterar att vi lever i den här situationen med fria rörligheter och då är det något vi får acceptera. Men Metall försöker nog hitta någon nu som är missnöjd. Det är fullt möjligt att det finns en Kalles mekaniska någonstans som inte tycker om det.

Tycker du att kritiken från Metall mot er är ovanligt hård den här gången?

– Nja, i grunden har vi goda relationer, även på det personliga planet. Men ibland behöver Metall måla upp onda furstar på väggen.

Det behovet har inte du?

– Nja, det tar jag ut själv på kammaren i så fall.

Metall talar om att ni tar in utländska företag för att attackera kollektivavtalen?

– Vi är måna om att följa avtal. Sen blir det väldigt konstigt om man säger att de avtal vi träffar duger åt svenskar, men inte åt andra. Det står i våra stadgar att vi har medlemmar som bedriver industriell eller därmed närstående verksamhet i Sverige, och det följer vi. Frågorna om EU:s utvidgning har diskuterats länge. Jag har tagit upp det redan förra hösten med Metall. Men nu när det inträffar börjar de gala. Jag måste säga att det gör mig lite förvånad, och jag skulle önska lite lägre tonläge från dom.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.