Industriarbetarnas tidning

Motioner i korthet

3 september, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Sammanslagningen med Industrifacket är den största frågan på Metalls kongress. Men inte den enda. Nära två hundra motioner ska behandlas. Förbundsstyrelsen (FS) har gått igenom och kommenterat förslagen, men det är kongressen som fattar besluten.

Ett litet axplock:

Lokal strejkrätt?
Gör det tillåtet att strejka mot företagsnedläggningar. Det kan tvinga företagsledningar att tänka till, menar Metalls avdelning i Östra Kronoberg i en motion. Avdelningen vill också fördyra nedläggningar med tolv månaders uppsägningstid. Förbundsstyrelsen föreslår avslag till motionen.

Bort med undantagen!
Bort med småföretagens undantag i Las! Det kräver Metalls avdelning i Göteborg. Sedan 2001 kan arbetsgivare med högst tio anställda göra undantag för två personer innan turordning vid en uppsägning görs. Det har bland annat drabbat gravida, enligt facket. Förbundsstyrelsen instämmer och ska fortsätta att verka för en lagändring.

Om facket gör fel
Avdelningen i Trollhättan efterlyser en policy om turordningsregler för fackklubbar. Arbetsgivare har rätt att göra undantag från regeln om sist in-först ut vid neddragningar, för att behålla folk med rätt kompetens. När facket anser att undantagen gått rätt till godkänns en avtalsturlista. Men om facket av misstag godkänt fel person på listan har den felaktigt uppsagda nästan ingen chans att få rätt i efterhand. Det är rättsosäkert, menar motionärerna. FS ska i en stor strategidiskussion om trygghetessystemen ta fram utbildningar och anser att motionen är ”beaktad”.

Uppsägningar
Låt en ombudsman anställd av Metall godkänna alla avsteg från turordningsreglerna på företagen. Undantag ska inte som i dag få godkännas enbart av den lokala fackklubben. Det skriver Lars Carlsson och Christina Lundin från avdelningen i Landskrona i en motion. FS avstyrker motionen, eftersom den lokala fackklubben bäst känner företaget och de anställda. Men styrelsen påpekar att osäkra klubbar ska söka stöd hos sin avdelning.

Försäkra långtidssjuka?
Återupprätta Metalls sjukförsäkring för långtidssjukskrivna som inte får del av avtalsgruppsjukförsäkringen, AGS. Det föreslår Metalls avdelningar i Umeå och Motala i var sin motion. Verkstadsklubben vid Tetra Pak i Lund håller med. Försäkringen stängdes för nya fall i början av året. Kostnaderna hade skenat iväg i takt med att långtidssjukskrivningarna ökade.

Försäkringen stod för nästan en femtedel av Metalls utgifter. Förbundsstyrelsen föreslår att motionerna avslås.

Dyra tandräkningar
Tandvårdskostnader är ett stort problem för många medlemmar. I väntan på att staten gör något åt det borde Metall erbjuda medlemmarna en tandvårdsförsäkring. Det föreslår Metalls avdelning i Östra Kronoberg.

Förbundsstyrelsen vill avslå motionen, eftersom en utredning från Folksam visar att en tandförsäkring skulle bli för dyr om den inte var obligatorisk för alla LO-förbund.

Facket ger samboråd
På väg att bli sambo eller problem vid en separation? Då ska du kunna få hjälp av facket. I alla fall om avdelningarna i Kalmar, Mjölby, Växjö, Gnosjö, Nässjö och Överum får som de vill. I en motion föreslår de att Metall ska erbjuda hjälp i hemjuridik och inte bara i arbetsrätt. Motionen vill att Metall försöker träffa ett avtal med Fonus om hemjuridik. Förbundsstyrelsen instämmer.

Mellan stolarna
För frisk för att vara sjukskriven, enligt försäkringskassan. För sjuk för att anses arbetsför av arbetsförmedlingen. Sjuka och arbetslösa riskerar att ramla mellan stolarna. Det påpekas i motioner från bland annat avdelningarna i Piteå och Nässjö.

Förbundsstyrelsen föreslår bifall till förslaget att verka för en bättre samordning av olika välfärdssystem. Flera av motionerna om sjukförsäkringen vill FS anse beaktade i väntan på att Metall utarbetat en helhetssyn på de sociala välfärdssystemen.

Många i a-kassetak
Flera motioner kräver förbättringar av a-kassan. Avdelningarna i Halland och Gävle vill höja nivån till 90 procent av den tidigare inkomsten.

Avdelningen i Umeå vill höja inkomsttaket i a-kassan. Taket motsvarar i dag 114 kronor i timmen. I början av året fick bara 65 procent av de försäkrade ut 80 procent av sin lön, påpekar motionen. Eftersom Metall ska ta fram en helhetssyn på välfärdssystemen vill FS inte låsa sig för vad som är mest akut och anser att motionerna är beaktade.

Studera med a-kassa
Det är i de flesta fall förbjudet att studera samtidigt som du lyfter a-kassa. Det gäller även om du är aktivt arbetssökande och beredd att ta erbjudna jobb. Avdelningen i Arvika anser att det är negativt för de arbetslösa och vill att Metall utarbetar en policy kring rätten till arbetslösas rätt att studera, om de aktivt söker jobb. Förbundsstyrelsen föreslår bifall till den delen av motionen.

Kvinnofälla
När en kvinnlig metallare i Skövde blev arbetslös fick hon en dålig nyhet. Hennes a-kassa skulle bara grundas på att hon jobbat 30 timmar i veckan. Allt hon hade gjort var att utnyttja föräldraledigheteslagens rätt till delledighet från sitt jobb.

Att utnyttja föräldralagen ska inte straffas med sämre villkor, anser avdelningen i Skövde i en motion. Förbundsstyrelsen föreslår bifall till motionen och ska ta upp frågan med LO.

Bättre rehabilitering
Företagen använder rehabilitering för att få bort sjuka från företagen. Ofta har fackklubbarna inte kunskaper nog att stå emot. Det skriver avdelningen i Motala i en av många motioner som handlar om dålig rehabilitering. Avdelningen i Motala vill ha en ny handlingsplan och nya utbildningar för reahbilitering. Förbundsstyrelsen föreslår bifall till motionen.

Palestinastöd
Metalls avdelning i Skellefteå vill att Metalls kongress ska uttala stöd för en rättvis fred mellan Israel och Palestina och motsätta sig den mur Israel bygger delvis på ockuperad mark. Avdelningen vill också ge FS i uppdrag att verka för att EU:s handelsavtal med Israel upphävs så länge Israel inte följer avtalets folkrättsliga delar. Förbundsstyrelsen håller med.

Södertäljeavdelningen vill att Metall tillsammans med andra folkrörelser ska skapa opinion mot Israels ockupation. Det vill förbundsstyrelsen också.

Bekämpa löpande band
Metallarbetet blir i många företag allt mer monotont. Det påpekar flera motionärer som också tycker att fackets motstånd mot utvecklingen, Metalls vision om det goda arbetet, har stagnerat. Avdelningen i Östra Värmland vill ta fram en målsättning och en arbetsplan för utveckling på arbetsplatserna. Förbundsstyrelsen håller med.

Kritik mot fackavgift
Flera motioner vill att fackavgiften bara ska dras på grundlönen och inte på till exempel OB-tillägg. Förbundsstyrelsen avstyrker, eftersom ett sådant system skulle kunna minska Metalls inkomster så mycket att en höjning av procentavgiften på grundlönen blir nödvändig.

Obligatorisk företagshälsa
Flera motioner kräver obligatorisk företagshälsovård. Förbundsstyrelsen instämmer i allt väsentligt, även i kravet på lagstiftning. Det är avdelningarna i Piteå, Västra Blekinge, Skövde, Halland och Nordvästra Skåne har tagit upp behovet av företagshälsovård.

Öka semestersparandet
Enligt lagen måste alla 25 dagar av semestern förbrukas innan du använder sparade dagar. Det vill avdelningen i Landskrona ändra på. I motionen föreslås också att antalet dagar som kan sparas ökar, från 25 till 40. Förbundsstyrelsen håller med.

Metalltoppens löneökningar
Det är orättvist att de valda topparna i Metall får sina löner höjda med samma procenttal som medlemmarna får. Det tycker verkstadsklubben vid Volvo Truck center och Bilarbetarnas yrkesklubb i Stockholm.

Eftersom till exempel Göran Johnsson tjänar mer ökar hans lön snabbare i kronor räknat när hans lön höjs i procent. Motionsskrivarna vill att metalltoppens löneökningar ska följa medlemmarnas i kronor.

Förbundsstyrelsen avstyrker motionen och konstaterar att lönerna bestäms av en kongressvald kommitté.

Stoppa lönedumpning
Utländsk arbetskraft i Sverige uppmanas av företagen att förse sig med så kallad f-skattesedel. Eftersom arbetare då betraktas som företagare kan deras löner dumpas utan att facket kan hindra det. Det påpekar avdelningen i Landskrona.

Avdelningen föreslår att facket ska få en starkare rätt att övervaka arbetsvillkoren och ett starkare veto i samband med entreprenad. Det skulle betyda att facket får större möjligheter att stoppa inhyrning till låga löner. Förbundsstyrelsen instämmer i dessa delar av motionen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?