Industriarbetarnas tidning

Mycket kritik mot inhyrning

3 september, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metall och LO är överens. Lagen om anställningsskydd behöver stärkas. Facket vill förbjuda att anställda hyrs in när andra har rätt till återanställning.

Uppsagd av sin arbetsgivare. Sedan inhyrd till sitt gamla jobb. Det är ett fenomen som tycks sprida sig. Flera motioner till Metalls kongress den 7 till 10 september tar upp problemet och vill att Metall ska försöka stoppa det.

Metalls förbundsstyrelse håller med om att lagen om anställningsskydd behöver stärkas. Metall har i två avtalsrörelser försökt skriva in i kollektivavtalen att det måste finnas begränsningar av inhyrning när andra är uppsagda.

Arbetsgivarna har sagt nej. Därför hoppas facken i stället på hjälp av politikerna. Metall tänker tillsammans med övriga LO-förbund driva på för en lag som stärker återanställningsskyddet.

Däremot vill Metalls förbundsstyrelse inte låsa sig vid vilka lagar och paragrafer som ska ändras. Därför är det bara en motion från avdelningen i Västra Blekinge som tillstyrks. Motionen föreslår i allmänna ordalag att lagen skärps så att anställda inte får hyras in när det finns kompetent personal med rätt till återanställning.

Flera andra förslag anses ”beaktade” av förbundsstyrelsen. Bland annat kräver avdelningen i Stockholm förbud mot inhyrning under den tid uppsagda har kvar sin återanställningsrätt, det vill säga nio månader.

Avdelningen i Avesta vill att facket ska ha full vetorätt att stoppa inhyrning när jobben hotas. Förbundsstyrelsen avstyrker.

Avdelningen i Gävle vill att facket och företaget lokalt ska skriva avtal om inhyrning. När ett lokalt avtal inte träffas vill Gävleavdelningen att det ska finnas begränsningar av hur många som får hyras in och under hur lång tid det får ske. Förbundsstyrelsen anser att det är svårt att reglera inhyrning i lokala avtal. Däremot kan det vara möjligt i de centrala kollektivavtal som gäller alla anställda. Därför vill förbundsstyrelsen skicka vidare motionen till Metalls avtalsråd.

Även avdelningarna i Östra Kronoberg, Luleå och Nässjö har synpunkter på inhyrning av personal.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen