Industriarbetarnas tidning

Pensionsfonder ska satsa svenskt

2 september, 2004

Skrivet av

Arbetarnas pensionsfonder måste satsas i svenska företag. Arbetarna ska kunna vara delägare i företagen, tycker Metall i Östersund.

Avdelningen i Östersund vill i en motion till Metalls kongress att Metall och facket tar strid om ägandet och jobben.

Löntagarna sitter på stora summor pengar i pensionsfonderna. Fonderna spelar på börsen för att pengarna ska ge högsta möjliga avkastning. Det är dags att diskutera hur fonderna ska förvaltas, tycker metallarna i Östersund.

Om förvaltningen bidrar till att löntagarna blir arbetslösa och bygder utarmas har löntagarna inte någon större nytta av fonderna. Möjligtvis att räntan på pengarna blir någon tiondels högre. Samtidigt har glesbygdens småföretag svårt att få tag på riskkapital.

– Här borde facket kunna vara en bättre aktör. Varför inte avsätta två procent av pensionsfondernas kapital till investeringar i småföretag som inte är noterade på börsen, säger Conny Hansson, i Östersundsavdelningens arbetsmarknadspolitiska kommitté.

I dag samlas den norrländska fackföreningsrörelsen – 50 lokala organisationer med 127 000 medlemmar – i projektet Framtid i Norr. Med projektet vill norrlandsfacken prova en modell av facklig investeringspolitik, bland annat inspirerad av den kanadensiska arbetarrörelsen.

Men projektet saknar pengar. Därför vill avdelningen i Östersund att en del av pensionsfondernas pengar satsas i småföretagen.

Förbundsstyrelsen, FS, avstyrker förslaget med motiveringen att det skulle riskera pensionspengarna. FS konstaterar samtidigt att det finns förslag på näringsdepartementet om risksatsningar i småföretag. Där kan facket med hjälp av industriella utvecklingscentra spela en roll, anser FS.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.