Industriarbetarnas tidning

Seriös bilverkstad tappar kunder

13 september, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

Bilmekanikerna på Volvo Truck Center i Stockholm fick Metallkongressens stöd i kampen mot snusket i sopbilarna. Det brådskar med förändringar: företaget tappar hela tiden kunder till mindre seriösa verkstäder.

I senaste numret av Dagens Arbete visade mekanikerna sin arbetsmiljö med stinkande soprester. Ändå föreskriver lagen att sopbilar som ska repareras och servas ska vara rengjorda. Men det struntar de flesta sopbilsåkare i.

Dilemmat är, sa klubbordföranden Per Bastrup i artikeln, att om vi vägrar ta emot skitiga bilar går de bara vidare till skuttföretag.

Och det är precis vad som händer nu:

– Vi fick in en bil med bakaxelbrott från Resta (en av sopentreprenörerna som Stockholms stad anlitar) till vår anläggning i Södertälje nyligen. Den var i sådant skick att det inte gick att jobba med den, säger Per Bastrup.

– Efter två dagar hämtades bilen, sedan hamnade den på en verkstad där man visserligen har kollektivavtal men ingen är medlem i facket.

Bastrup namnger också ett företag i Bro nordväst om Stockholm där sopbilar hamnat som Volvo Truck Center avvisat.

– Där har man inget kollektivavtal och inga anställda mekaniker. Alla har F-skattsedel som om de vore egna företagare. Vi kommer inte åt det.

Resta AB är ett nytt företag inom sophämtning, startat av två personer från It-branschen som inspirerats av tv-serien Sopranos. De fick 2002 ett 230-miljonerskontrakt med Stockholms stad.

En av grundarna, Christer Myráhn, förnekar bestämt att företaget lämnar in smutsiga bilar till reparation:

– Skulle det vara så tvättar vi dem och kör tillbaka till samma verkstad eller någon annan verkstad som ligger närmare.

Ställd inför Dagens Arbetes konkreta uppgifter om att det inte alltid går till på det viset blir Myráhn, vars kontakter med sopbilsförarnas förbund Transport inte är de bästa, irriterad:

– Skriv vad du vill och säg att jag inte har några kommentarer. Du har ju ändå din vinkling klar.

På Stockholms stads renhållningsförvaltning väcker uppgifterna om sopsnusket bekymmer:

– Det är klart att vi söker lägsta pris, men förutsättningarna måste vara uppfyllda, säger Peder Svensson, ansvarig för upphandling i förvaltningen.

– Det är ju inte meningen att någon ska ha en bedrövlig arbetsmiljö eller att oseriösa företag ska komma med i bilden. Det är bra att frågan kommer upp. Om vi kan styra genom avtal ska vi göra det.

Konkret kan kravet komma upp att entreprenören har en egen tvättanläggning eller avtal med en biltvätt.

Mats Cronqvist, avdelningschef på renhållningsförvaltningen, tror att det kan behövas mer kraftfulla formuleringar i den här frågan:

– Vi ska definitivt tänka på det till kommande upphandlingar.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.