Industriarbetarnas tidning

Slimmad avveckling i Kurvan

9 september, 2004

Skrivet av AGNETA PERSSON

När tryckeriet Interprint i Kungens Kurva läggs ner får de anställda inte en krona. Trotjänare avtackas med avtalsenlig uppsägningstid. Sen ajö.

– Svagt, säger Mikael Njord, huvudskyddsombud och medlem i klubbstyrelsen. Alla är förbannade och besvikna. Många har jobbat här i trettio, fyrtio år och man tycker att det vore extra viktigt att ordna något åt dom.

Mikael Njord pekar på andra företag där personalen fått avgångsvederlag, avtalspension eller hjälp med omskolning och att hitta andra jobb när företaget lagts ner. Av de flera hundra miljoner som företaget måste budgetera för nedläggningen, går inte en krona till arbetarna. De får nöja sig med upp till sex månaders uppsägningstid beroende på hur länge de har jobbat.

– Och så vill ledningen att vi ska hålla god moral och göra ett bra jobb så vi kan ”falla med flaggan i topp”, säger Mikael Njord. Ha ha! Dom har inte gjort något för att öka arbetsglädjen.

Interprint ägs av Quebecor World som är världens största tryckerikoncern.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.