Industriarbetarnas tidning

Snabbutredning avgör Saabs öde

2 september, 2004

Skrivet av

Om fyra år kan den sista Saaben ha tillverkats i Trollhättan. Efter nyår fattar General Motors beslutet. En avveckling av Saab och underleverantörer berör cirka 20 000 anställda i svenska företag, enligt Dagens Arbetes beräkning.

Valet står mellan Trollhättan och Rüsselsheim. General Motors planerar för en enda bilfabrik för nya Saab, Opel Vectra och en europeisk Chevrolet.

I början av nästa år fattar General Motors beslutet som avgör Trollhättans öde: utbyggnad eller avveckling?

Om GM väljer Trollhättan kommer produktionen i fabriken att mer än fördubblas.

Trollhättans konkurrent om jätteinvesteringen är Rüsselsheim utanför Frankfurt i Tyskland.

Rüsselsheim är inte vilken fabrik som helst. Det var där som Adam Opel grundade sin symaskins- och cykelfabrik 1862. I Rüsselsheim har Opel-bilar tillverkats sedan 1899. Opel har varit i amerikanska General Motors ägo sedan 1929.

I Rüsselsheim tillverkas Opels modell Vectra på samma plattform som Saabs modeller i Trollhättan.

Plattformen, som kallas Epsilon, ska nu förnyas. Tanken är att GM om några år även ska tillverka en europeisk Chevrolet på Epsilon-plattformen.

I dag tillverkar GM Chevrolets Malibu-modell utifrån Epsilon-plattformen, men bara för den amerikanska marknaden.

De tre bilarna – de nya modellerna av Opel Vectra, Saab 9-3 samt europeiska Chevrolet – ska tillverkas i en och samma fabrik. Även utvecklingsorganisationen inom GM Europa omstruktureras kraftigt.

I Rüsselsheim finns redan General Motors största utvecklingsenhet utanför USA, Opel International Technical Development Center med 6 600 ingenjörer och tekniker. Trollhättan rymmer i dag en utvecklingsavdelning på 1 400 personer.

Produktionen ska till en början uppgå till 300 000 bilar per år. Trollhättefabriken har i dag kapacitet för en produktion på 150 000 bilar om året. Med vissa investeringar skulle Trollhättan, utan större svårighet, kunna producera 200 000. Rüsselsheim klarar däremot av att tillverka 300 000 bilar på ett år (utöver Vectra tillverkas där också Omega och Signum).

Om GM väljer Trollhättan krävs tunga investeringar för att klara en produktion på 300 000 bilar om året. Men hur mycket dyrare blir Trollhätte-alternativet? Varje fabrik ska inom två månader redovisa sina förutsättningar för produktion.

Vem som fattar det avgörande beslutet kan ha stor betydelse för Trollhättan. I ledningen för GM Europa dominerar folk från Opel. Det ligger därför nära till hands att tro att de prioriterar Rüsselsheim, Opels vagga.

Men om beslutet – formellt eller informellt – fattas i Detroit ökar sannolikt Trollhättans chanser. GM gillar Saab, trots att koncernen tröttnat på Trollhättans årliga storförluster. Under de fjorton år i GM:s ägo har Saab gått med vinst ett enda år. GM har tålmodigt pytsat in uppåt 15 miljarder kronor i Trollhättan.

Det som ändå fått GM att behålla Saab och Trollhättan är framförallt kvalitén och kunnandet. ”Saab lär oss hur bil och människan samverkar” sa GM-chefen Bob Lutz till Aftonbladets Robert Collin tidigare i år. Då utlovades Saab ”en briljant framtid. Folk är mätta på BMW och Mercedes. Saab är något nytt. Men vi måste få fram nya modeller. Vi måste få upp produktionen till 250-300 000 bilar. Dagens 120 000 bilar duger inte.”

Faktum är att det i fjol gjordes ännu färre bilar i Trollhättan, bara 114 000. Å andra sidan tillverkades blott 140 000 (varav 88 000 av Saabs systermärke Opel Vectra) i Rüsselsheim – inte mycket för en fabrik som skulle kunna producera mer än dubbelt så mycket. Även Opel dras sedan många år med betydande förluster.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.