Industriarbetarnas tidning

Stabilt golv, inga tak

8 september, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Bra golv men inga tak. Så lyder Metalls nygamla lönepolitik. En politik som kan leda till större löneskillnader mellan Metalls medlemmar.

Vid en presskonferens på kongressen presenterade Metall sin lönepolitiska rapport ”Bra golv men inga tak”. Det är tio år sedan Metall utformade sin senaste lönepolitik. Nu är det alltså dags igen. Mycket känns dock igen sedan tidigare.

– Många saker har varit sig lika ända sedan Svenska Metallindustriarbetarförbundet startade 1888, säger Metalls förbundsordförande Göran Johnsson.

Metall fortsätter den linje som legat fast sedan många årtionden: industrin ska utvecklas genom att bli mer modern och effektiv, inte genom att lönerna dumpas. Det genomsyrar även Metalls lönepolitik som ska bygga på höjda reallöner och främja utbildning och utveckling av industrins anställda.

I botten ska det finnas ett centralt avtal som lägger en absolut lägsta lönenivå. Men utöver det centrala avtalets golv vill Metall att det ska finnas lokala lönesystem på företagen. I dag räknar Metall med att lokala lönesystem saknas på mer än var femte arbetsplats som har medlemmar i Metall.

Om Metalls lönepolitik innehåller några nyheter, så kan de sägas handla om att förbundet med större eftertryck betonar att det inte ska finnas några tak för metallarnas löner. Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman hänvisade vid presskonferensen till den debatt som blossade upp förra året när en anställd vid Mustadfors bruk fick högre lön än arbetskamrater som gjorde samma jobb.

Metall gjorde då klart vad som gällde. Teknikavtalet är ett minimilöneavtal. Det sätter alltså golv, men inga tak.

Göran Johnsson anser att det är en mycket viktig princip. Och att den handlar om framtida överlevnad för Metall.

– Vi ska fortsätta att försvara dem som för tillfället inte har marknadskrafterna i ryggen. Men vi måste klara att också ta hand om dem som har kvalificerade jobb.

Effekten av att inte ha tak kan bli att löneskillnaderna ökar inom Metall.

– Ja, jag tror att löneskillnaderna ökar, men tar vi inte hand om dem som får kvalificerade jobb blir de tjänstemän eller går ur facket, säger Göran Johnsson.

Diskussionen om golven, det vill säga minimilönerna, i avtalen har blivit aktuell i samband med att utländska bemanningsföretag hyr ut arbetare på avtalens miniminivåer till svenska industriföretag.

Metall kan inte göra något åt att organisationen Teknikföretagen valt att ta in de utländska företagen som medlemmar, konstaterar Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman. Men Metall tänker inte acceptera att minimilönerna används som normal lön för inhyrd utländska arbetskraft på det sätt som skett på bland annat Vreten i Skövde.

– Får vi ingen klar lösning på det här måste vi satsa på högre minimilöner i nästa avtalsrörelse.

Anders Tiderman vill hitta lösningar som går ut på att Metall tecknar avtal med de utländska företag som hyr ut anställda i Sverige. Avtalen ska ta hänsyn till vilken lönenivå som råder i den bransch och i det område av Sverige som företagets anställda verkar i.

– Vi har gjort sådana lösningar tidigare, säger Anders Tiderman.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?