Industriarbetarnas tidning

Utbildning i stället för uppsägning

15 september, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

När Akzo Nobel i Bohus varslar om uppsägningar har facket en plan: satsa på utbildning i stället – annars står företaget utan nödvändig kompetens om några år.

Klorproduktionen i Bohus norr om Göteborg läggs ner om ett år. Varslet om uppsägning av 150 anställda, varav ungefär hälften anslutna till Industrifacket, kom inte oväntat sedan det blev känt att största kunden, Norsk Hydro, startar egen klorproduktion i Norge.

Men facket ser ett alternativ till uppsägningar:

– Vi har 125 anställda som är över 60 år, säger Tyrone Hansson, Industrifackets klubbordförande. När de försvinner om några år, samtidigt som den grupp som nu ska sägas upp är borta, har företaget plötsligt förlorat massor av kompetens.

Facket ska nu jobba med att identifiera utbildningsnivån hos dem som sägs upp (det finns exempelvis civilingenjörer bland Industrifackets medlemmar). Tanken med det förslag som ska läggas fram till företagsledningen är att de anställda inte ska sägas upp utan sättas i utbildning så att kompetensen övervintrar till dess behovet uppstår igen.

– Företagets reaktion hittills är att det ”låter intressant”, säger Tyrone Hansson.

Klubbordföranden menar också att det inte bara är företagets ansvar när det gäller finansieringen av den tänkta utbildningen. Även samhällets resurser borde kunna tas i anspråk:

– Jag har varit i kontakt med både länsarbetsnämnden och kommunen, säger Tyrone Hansson. Vi får se var vi hamnar så småningom.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen