Industriarbetarnas tidning

Uthyrda ester dolda för facket

1 september, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Det estländska företaget My Crew hyr ut fabriksarbetare till Sverige för 100 kronor i timmen. Men det är oklart hur många arbetsgivare som nappat. Varken Byggnads eller Metall har fått kontakt med företagets anställda.

I går berättade Dagens Arbete om My Crews ”sommarkampanj”, där företaget hyr ut arbetare för endast 75 kronor under en begränsad tid.

Erik Andersson, chef på Metalls arbetsrättsenhet, reagerar på företagets reklam:

– Det låter mer som att de försöker sälja kläder åt Hennes än som att det handlar om människor, säger han.

Det är än så länge ovanligt att utländska bemanningsföretag hyr ut anställda till svensk industri. I juli stämde Metall företaget Vreten i Skövde till arbetsdomstolen. Företaget hade hyrt in ett litauiskt bemanningsföretag utan att förhandla med facket.

Det litauiska bolaget Onuris är dock så litet att Metall inte ens lyckats få kontakt med dess representanter.

My Crew gör däremot tydlig reklam för sin verksamhet. Det är också det enda företag Erik Andersson hört talas om som hyr ut anställda till industrin från utlandet.

Enligt My Crews svenska ägare Bengt Björenäs har företaget lyckats hyra ut anställda till jobb i produktionen i svensk industri. Han vill dock inte uppge hur många som hyrts ut.

Erik Andersson säger sig inte ha hört om något fall där fackliga företrädare stött på My Crew.

– Fast visst kan det vara så att det dröjer innan vi hör något om de är inne på små företag som saknar egna fackklubbar. I synnerhet om det är i någon av storstadsregionerna.

Uthyrning av arbetare till löner under de svenska är vanligare på Byggnads avtalsområde än inom industrin. Men inte heller Byggnads personal tycks ha stött på anställda vid företaget.

– Jag har inte hört att någon träffat deras anställda, även om vi inte vet allt som händer på avdelningarna i landet, säger Byggnads pressekreterare Monica Swärd.

Dagens Arbete har ringt till My Crew vid tre tillfällen under en kort tidsperiod. Varje gång var det olika personer som svarade. Det tyder ändå på att företaget får ta emot en viss del beställningar.

Erik Andersson uppmanar anställda som upptäcker inhyrd utländsk personal att kontakta sin fackklubb eller lokala fackavdelning.

– Det är viktigt att agera snabbt och begära förhandlingar, eftersom det tar lång tid att förhandla med företag som inte finns i Sverige, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.