Industriarbetarnas tidning

Våld mot facket vardag i Colombia

9 september, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Edilberto Restrepo är en modig man. Det måste han vara som fackföreningsledare i Colombia. Där mördas en fackligt aktiv person varannan dag.

Det är bara några månader sen Edilberto Restrepo blev beskjuten för att han deltog i en fredlig facklig demonstration. Fackförbund samlade arbetare från hela Colombia för att protestera mot villkoren i ett frihandelsavtal som Colombia och USA planerar.

Regeringens svar på demonstrationen blev hårt. Helikoptrar, skottlossning och tårgas.

– De slog oss och sköt mot oss, berättar Edilberto Restrepo.

Han är ordförande i det colombianska gruvfacket Sintracarbon som fick Metalls internationella stipendium på Metalls kongress.

Sintracarbon bryter delvis ny facklig mark i Colombia, berättar Edilberto Restrepo. Förbundet motsätter sig allt våld, både från höger och vänster. Förbundet inser att företag måste gå med vinst. Och det verkar för att få in arbetarnas representanter i parlamentet. Det påminner alltså om ett svenskt sätt att arbeta fackligt.

Men det gör inte att förbundet betraktas annorlunda av representanter från regering och paramilitär i Colombia.

– Allting som luktar fackförening räknas som vänster. Aktiva i facket stämplas som terrorister, säger Edilberto Restrepo.

Omkring 3 000 fackligt aktiva har mördats i Colombia sedan deras fackliga centralorganisation bildades 1987. Det betyder att en fackligt aktiv person dödas var annan dag. Dessutom har mängder av fackliga aktivister tvingats att fly landet för att rädda sina liv.

– Fackligt aktiva hotas, men också deras familjer. Vi tvingas hela tiden att tänka på var vi rör oss och vid vilka tidpunkter, säger Edilberto Restrepo.

Trots de hårda villkoren för facket finns det små hoppfulla tecken. Sintracarbon har fått viss respekt från ett av de stora internationella gruvbolag som verkar i landet, och lyckats teckna avtal.

Men den totala bilden av fackets villkor i Colombia är ändå nattsvart.

– De som forskat om det här säger att makten i Colombia är den mest högerextrema som finns i Latinamerika, säger Edilberto Restrepo.

Internationella Metallfederationen, IMF:s, ordförande Marcello Malentacchi bekräftar att Colombia är ett extremt exempel. Men han påminde om att facket kan förändra. Även hårt förtryckta fackföreningar har i andra länder bidragit till ett friare samhälle.

– Sydkorea, Sydafrika och Brasilien är exempel på länder där det skett positiva förändringar till stor del med hjälp av arbetarrörelsen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.