Industriarbetarnas tidning

Varumärket Metall lever vidare

1 september, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Svenska Metallindustriarbetarförbundet bildades 1888. Nu vill Metallbasen lägga ned förbundet. Men han vill helst inte släppa ordet Metall i ett nytt förbunds namn.

Ja eller nej till att slå samman Metall med Industrifacket? Det ska valda ombud från hela landet ta ställning till på Metalls kongress i Stockholm den 7 till 10 september. Det är den största frågan på kongressen.

Men det får inte bli den enda frågan. Det är Metalls ordförande Göran Johnsson mån om.

I de kongressmotioner som kommit in går det att läsa om ett industri-Sverige i förändring. Om jobb som försvinner, otrygga anställningar och ohälsosamma arbetsplatser.

– Det är ett tydligt spår i motionsfloden och det är oerhört viktigt att kongressen diskuterar strukturomvandlingen. Vi får inte bara diskutera sammanslagningen med Industrifacket, det blir för introvert.

Strukturomvandling betyder enkelt uttryckt införandet av jobb byggda på ny teknik, på bekostnad av andra jobb. Det är en nödvändig utveckling, enligt facken. Metall har alltid stött den. Men ibland går förändringarna snabbt. Och drabbar hårt människor i utsatta branscher.

– Strukturomvandlingen är en förutsättning för att vi ska ha kvar industrin i Sverige och därmed välfärden och få nya jobb. Men utvecklingen har ett högt pris för väldigt många enskilda. Vad gör vi för att minska det priset?

Göran Johnssons svar är en bra a-kassa och en mer aktiv arbetsmarknadspolitik. Men framför allt: en jättesatsning på livslångt lärande. Det har han puffat för länge i olika sammanhang. Utan att bli nöjd. Han riktar hård kritik mot politikerna som ännu inte gett förslag på vad som ska göras med de sex miljarder som finns avsatta för individuella kompetenskonton.

– Det är ett lågvattenmärke. Men vi ska inte vara nöjda med oss själva heller. Även om vi fått till lite vassare skrivningar om kompetensutveckling i våra avtal har det blivit för lite verkstad av det hela. En del arbetsgivare är bra på kompetensutveckling, men alltför många är det inte.

Ytterligare en stötdämpare för människor som riskerar att bli av med sina jobb är det omställningsavtal som LO och Svenskt Näringsliv skrivit på. Det ska hjälpa anställda i nedläggningshotade företag till nya jobb och utbildningar.

– Omställningsavtalet parat med en progressiv arbetsmarknadspolitik blir en viktig sak för människor som riskerar att bli av med jobbet.

Industrin betyder lika mycket för svensk samhällsekonomi i dag som för 25 år sedan, enligt statistik som Göran Johnsson gärna hänvisar till. Men allt färre tillverkar allt mer. Därför minskar antalet industrianställda, liksom antalet medlemmar i Metall. Det är bakgrunden till det planerade äktenskapet med Industrifacket.

Det enskilt viktigaste skälet för ett nytt fack?

– Att industriarbetarnas röst måste höras mot motparten och mot politiken.

Ser du några risker med en sammanslagning?

– Nej, rätt skött gör jag inte det. Det är de lokala klubbarna som är viktigast för facket. För dem spelar det ingen roll om det är Industrifacket eller Metall som backar upp, bara de får rätt stöd. Men det är viktigt att vi inte tappar kunskap om vissa branscher. Gruvarbetare ska lika mycket som anställda i kemiindustrin eller bilindustrin känna att det här är deras förbund.

Tidigare har du spått att Metall och Sif ska gå ihop. Tror du inte längre det?

– Jo, i en framtid. På lång sikt luckras delningen mellan arbetare och tjänstemän upp ännu mer. Redan i dag förhandlar vi ihop med Sif.

Tror du att ett fackförbund kan vara ett starkt varumärke?

– Ja, det tror jag. Jag upplever att Metall är det, många känner att de vet vad namnet Metall står för.

Kan du tänka dig att släppa ordet ”Metall” i ett nytt förbundsnamn?

– Man ska aldrig säga aldrig, men det ska vara ett väldigt bra namnbyte i så fall.

Spotta ur dig tre namnförslag nu?

– I vanliga fall är jag kanske inte sen att spotta. Men nu vill jag inte göra det. Utan konstaterar bara att Metall är ett starkt namn. Samtidigt, på sikt, om fler industriförbund kommer in, ska man tänka på att namnet Industrifacket är väldigt bra.

Du pensioneras från Metall vid en sammanslagning 2006. Det hade du väl gjort ändå?

– När jag anställdes ingick att man slutar vid 60. Jag hade i och för sig kunnat tänka mig att fortsätta lite längre om det inte varit för att jag redan suttit i elva år. Det är huvudskälet till att jag slutar. Man ska lägga av innan någon bär ut en.

Vad gör du efter det?

– Först och främst ska jag ge järnet här för att bädda för den efterträdare som tar över. Det är en skyldighet. Vad jag ska göra sen vet jag inte och det känns skönt. Men om jag har hälsan kvar tänker jag inte sätta mig i gungstolen.

Måste din efterträdare redan finnas i toppen av Metall eller Industrifacket?

– Det är inget krav, men det är självklart en högoddsare att det skulle komma in någon utifrån.

När får LO:s största industrifack en kvinnlig ordförande?

– Jag tror att det är viktigt att det finns kvinnor i förbundsstyrelsen och i ledningen. Jag vet inte om det kommer att finnas en kvinnlig kandidat till ordförande den här gången. Men kanske nästa gång?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?