Industriarbetarnas tidning

A-kassorna vill förbättra rättssäkerheten

27 oktober, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

A-kassorna kritiserar arbetsförmedlingarnas dåliga underlag när enskilda arbetslösas rätt till ersättning ifrågasätts. Nu kräver kassorna förändringar i hanteringen för att förbättra rättssäkerheten.

Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO), där bland annat alla LO-förbunds a-kassor ingår, har undersökt hur det går till i ärenden där arbetslösa ifrågasätts eller avanmäls. Slutsatsen i SO:s rapport är att a-kassorna sköter sig bra men att det är si och så med arbetsförmedlingarna.

I fjol betalade a-kassorna ut omkring 28 miljarder kronor till 574 000 arbetslösa. I 5 200 fall, mindre än procent, tvivlade arbetsförmedlingen (eller annan anmälare, arbetsgivare eller privatperson) på att rätt till ersättning förelåg.

Det kan handla om att den arbetslöse inte infunnit sig till avtalade möten på arbetsförmedlingen, inte sökt anvisade jobb eller på annat sätt inte uppfyllt kraven.

I sådana fall går ärendet, som det ser ut i dag, till a-kassan som ska pröva personens ersättningsrätt. Men då uppstår problem, säger SO:s vice ordförande Inger Lindström, som lett undersökningen:

– Underlaget från arbetsförmedlingarna är ofta undermåligt, vilket gör prövningen osäker. Ibland är det inte lätt att veta varför en person ifrågasatts.

Det leder, säger Lindström, till en risk för att sökande inte behandlas lika.

A-kassorna har dessutom inte automatiskt tillgång till arbetsförmedlingarnas material om den arbetslöse. Exempelvis lämnas inte innehållet i de handlingsplaner, som upprättas mellan arbetsförmedlingen och den sökande, ut utan sekretessprövning.

I de ärenden som a-kassorna avgjorde under förra året ledde 83 procent till att de sökande helt eller delvis förlorade ersättningen. I 17 procent av fallen tyckte kassorna inte som arbetsförmedlingarna utan friade eftersom kraven ansågs uppfyllda.

Förutom kravet på bättre och tydligare underlag vill a-kassorna ändra på flera saker i hanteringen.

Eftersom en avanmälan från arbetsförmedlingen bör ses som ett myndighetsbeslut, resonerar a-kassorna, ska det också kunna överprövas inom myndighetsramen. I klartext: vill man klaga ska man göra det hos länsarbetsnämnden, det är inte a-kassornas sak att avgöra.

SO anser också att kassorna ska få direktåtkomst till arbetsförmedlingarnas meddelanden om ifrågasatt rätt till ersättning, detta för att göra handläggningen snabbare. SO vill också ha tillgång till de personliga handlingsplanerna.

Ett annat bekymmer är tolkningen av begreppet långtidsarbetslös (då högre krav inträder för den arbetslöse, till exempel vidgat sökområde).

– Det är i dag inte tydligt vad begreppet står för, säger Orvar Johansson, ordförande i SO. Hundra dagar talar man om, men under den tiden kan man ha sjukdagar, vård av barn eller kortare timpåhugg.

Han betraktar det som en rättssäkerhetsfråga att den arbetslöse vet vad som gäller och efterlyser en tydligare definition, kanske en kalendertid.

Det finns stora skillnader i ifrågasättandet av ersättningsrätt mellan olika grupper. Bland Kommunals medlemmar ifrågasattes var 73:e ersättningstagare, medan motsvarande siffra i akademikernas a-kassa var en på 254.

SO har inte utrett detta i detalj och har ingen förklaring till skillnaderna.

– Men vi tror inte att det beror på individerna, säger Inger Lindström.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.