Industriarbetarnas tidning

Carin Jämtin litar på facket

6 oktober, 2004

Skrivet av AGNETA PERSSON

Regeringen vill stärka rätten att organisera sig fackligt i utvecklingsländerna. Ett ansvarstagande fack är en av grundstenarna för att ett lands ekonomi ska kunna utvecklas, säger biståndsministern.

Från och med januari nästa år satsar regeringen biståndspengar på sysselsättning i utvecklingsländer. Arbetslösheten i utvecklingsländerna är ofta hög, och många hankar sig fram från dag till dag. Det gör att en stor del av befolkningen varken omfattas av något socialt skyddsnät eller arbetsrättsliga lagar och regler.

Värst drabbas kvinnor, barn och ungdomar.

Utmaningen för dessa länder, säger regeringen, är att få igång den ekonomiska tillväxten så att fler kan få jobb under kontrollerade och reglerade former.

Här spelar facket en viktig roll, och regeringen satsar extra på att stärka den fria fackföreningsrätten.

– De arbetsplatser där det finns ansvarstagande fack och arbetsgivare har en bättre ekonomisk utveckling, säger biståndsminister Carin Jämtin. Det är helt grundläggande för att ekonomin ska fungera, och för att folk ska kunna ha det bra i ett land.

Exakt hur arbetet ska gå till överlämnar regeringen i huvudsak till FN:s arbetslivsorgan, ILO, som enligt Carin Jämtin har det bästa helhetsperspektivet. Ungefär hälften av biståndet ska gå till Afrika där behovet, enligt regeringen, är störst.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.