Industriarbetarnas tidning

Fackliga biståndspengar blir värda mer

7 oktober, 2004

Skrivet av AGNETA PERSSON

Det ska bli billigare för enskilda organisationer att ordna biståndsprojekt. Det är i alla fall regeringens tanke när kostnaderna halveras. Men facket varnar för att det tvärtom kan bli dyrare.

Den enskilda organisation som i dag drar igång ett biståndsprojekt med ekonomisk hjälp från det svenska biståndsorganet Sida, får betala tjugo procent av kostnaden själv. Resten betalar Sida.

Nu ska den egna insatsen sänkas till tio procent. Med en halvering av kostnaden hoppas regeringen att fler projekt kan komma till stånd.

Men att det skulle bli billigare är en sanning med modifikation, säger Leif Mettävainio, Grafiska fackförbundets ombudsman med ansvar för biståndsfrågor.

– För oss innebär det tvärtom en höjning.

Förklaringen är att facken i dag har ett specialavtal med Sida. Det avtalet ska avvecklas.

Enligt specialavtalet får facken tillgodoräkna sig delar av den internationella verksamhet som de bedriver utanför Sidas ram. Ofta samarbetar facket internationellt med någon av de stora fackliga internationalerna. Enligt avtalet får facket också tillgodoräkna sig delar av medlemsavgifterna till dessa internationaler när egeninsatsen ska betalas. Egeninsatsen är fackets eget bidrag till det projekt som får stöd från Sida.

LO-TCO Biståndsnämnd, som administrerar fackens biståndsprojekt gentemot Sida, har hittills kunnat slå samman egeninsatserna från olika förbund och beräknat avgiften för alla projekt i en klump. Därmed har ekonomiskt starka förbund fått betala mer än de ekonomiskt svagare.

Men nu ska samma regler gälla för alla. Facken ska betala tio procent av varje projekt vilket för somliga kan innebära att det blir dyrare, trots regeringens beslut om halvering av egeninsatsen.

På LO-TCO Biståndsnämnd har man redan sett en minskning av projekt hos några fackförbund.

– Vår förhoppning är att det inte behöver bli så drastiskt, säger Eva Asplund som är avdelningschef på Sida. Förbunden får själva bestämma om de vill dela egeninsatsen solidariskt så att vissa betalar mer och andra mindre.

Problemet är att vi inte kan räkna med att de rikare förbunden betalar mer än de fattigare, säger Anders Åhlin på biståndsnämnden.

– Med det gamla beräkningssättet skedde detta automatiskt. Nu kan vi till exempel inte lova Grafikerna att de bara behöver betala fem procent och att Metall betalar femton procent.

Ökade kostnader kommer inte att påverka Grafikernas biståndsarbete, lovar Leif Mettävainio.

– Vi behåller vårt mål att ha fem projekt i gång.

Grafiska fackförbundet lägger mellan två hundra tusen och tre hundra tusen kronor om året på internationella frågor. Det motsvarar mellan åtta och nio kronor per medlem och år. Till detta kommer lön och arbetstid.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?