Industriarbetarnas tidning

Fief fick knappt godkänt

8 oktober, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

Godkänt, men med minus. Det blev resultatet när LO:s nationalekonomiska forskningsinstitut utvärderades. Nu öppnar institutet dörrarna för att öka det fackliga samarbetet.

Fackföreningsrörelsens Institut för ekonomisk forskning Fief:s verksamhet från 1998 till 2002 har utvärderats. Resultatet blev knappt godkänt. Juhana Vartiainen som är chef för Fief är ändå nöjd med resultatet.

– I utvärderingen har vi jämförts med de akademiska nationalekonomiska instituten och då är godkänd minus ett hyfsat bra resultat. Vi är ett litet institut med små resurser och då kan vi inte nå bästa resultat. Det finns inget fackligt ekonomiskt forskningsinstitut i världen som skulle klara sig bättre, säger Juhana Vartiainen.

Enligt utvärderingen hade ni en genomsnittligt låg produktivitet. Är ni lata?

– Nej, jag skulle inte säga att vi är lata, men det är stor variation både mellan olika år och olika individer. Utvärderingen visade hur många uppsatser som publicerats i erkända vetenskapliga tidskrifter, och det är svårt att få in artiklar där. Man kan arbeta flera år innan en uppsats blir publicerad.

Hur ska ni nå bättre resultat?

– Jag har försökt uppmana alla att skriva mer. 2003 var inget särskilt bra år, men i år ser läget bättre ut. Förra året publicerade vi fem artiklar och i år kommer det nog att bli dubbelt så många.

Får LO-medlemmarna mesta möjliga nytta för sina pengar hos er?

– Det är en svår fråga. Under min tid som chef har jag tagit initiativ för att öka kontakterna med fackförbunden. Jag har signalerat att vi är öppna för att ta beställningar på forskning som förbunden vill ha. Nu håller vi på med ett projekt som Seko tagit initiativet till. Vi tittar på hur avregleringen på olika områden har påverkat lönerna.

– Vi anordnar också ett ekonomiskt politiskt forum, där forskare möter fackliga beslutsfattare och diskuterar olika ämnen några gånger varje år.

Kan ni utföra beställningsjobb utan att förlora i vetenskaplig trovärdighet?

– Det är alltid en avvägning av olika intressen, men det går att kombinera. Enligt våra stadgar ska vi i första hand producera vetenskapliga artiklar. Det är vårt uppdrag i dag. Om vi tar beställningar på forskning och utredningar från fackförbunden kommer vi att få sämre resultat i akademiska utvärderingar, men vi kanske kan göra mer nytta för fackförbunden.

Jag uppmuntrar starkt en diskussion bland fackförbunden om hur de vill att vårt samarbete ska se ut. Att de tänker över vilken nytta de kan ha av oss. Vi har kompetent personal som inte bara kan bidra med forskning utan kanske också med ekonomisk utbildning eller annat. Våra forskare kan också fungera som ekonomiskt sakkunniga i fackförbundens verksamhet. Jag är öppen för att diskutera allt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?