Industriarbetarnas tidning

Fler får facklig utbildning

25 oktober, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

Den fackliga medlemsutbildningen har tredubblats på två år. Det uppger LO, men de fackförbund Dagens Arbete varit i kontakt med märker inte av någon kraftig ökning.

”En stark facklig utbildning och folkbildning” (Fuf), kallas projektet som LO startade 2001. Ett av målen var att öka den fackliga medlemsutbildningen.

– Vi har gjort mycket medvetna satsningar på medlemsstudierna tillsammans med fackförbunden och ABF. Det har gett resultat, säger Ulla Lindqvist, LO:s andre vice ordförande.

Enligt statistik från LO och ABF har den fackliga medlemsutbildningen mer än tredubblats sedan 2001 då den omfattade knappt 11 000 LO-medlemmar. Förra året deltog drygt 34 000 i utbildningen och intresset fortsätter att öka, enligt Ulla Lindqvist.

På fackförbunden Metall, Grafikerna och Pappers är man tveksamma till statistiken.

– Vi har haft en ökning av medlemsutbildningen, men den kan inte kallas kraftig, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson på Grafikerna.

Enlig statistiken har Grafikerna mer än tredubblat utbildningen. Hur förklarar du det?

– Medlemsutbildningen har ökat lite, men vi har också blivit mycket bättre på att rapportera till ABF. I dag rapporterar vi all utbildning vi har och det gjorde vi inte alltid tidigare. Det är nog en av förklaringarna.

Även Ronny Olsson på Metall uppger att rapporteringen till ABF har ökat, men Metall har också en tydlig ökning av medlemsstudierna.

– Den fackliga medlemsutbildningen har ökat, och det är ju bra, men samtidigt minskar utbildningen av förtroendevalda och funktionärer. Metalls utbildning minskar totalt. Vi kan inte avsätta mer pengar för studier, så när det ena ökar måste det andra minska, säger han.

Både Metall och Grafikerna är ändå positiva till LO:s projekt. Medlemsutbildningen har fått ökad uppmärksamhet och nya former, vilket har lett till ett ökat intresse, säger de.

Pappers är det enda fackförbundet som enligt statistiken har minskat sin fackliga medlemsutbildning. Bengt Sjöholm på Pappers tror också att det beror på hur de rapporterar till ABF.

Att det skulle handla om en kraftig minskning i verkligheten tror han inte.

– Vi har inte medvetet minskat utbildningen, men det går alltid i vågor och växlar från år till år.

Bengt Sjöholm säger att LO:s satsning inte har påverkat Pappers utbildning.

– Vi har en väl fungerande studieorganisation och behöver inga speciella satsningar. Det rullar på och sköter sig bra ändå.

Projektet Fuf avslutas vid årsskiftet, men satsningen på medlemsutbildning ska fortsätta. Det beslutades på LO-kongressen tidigare i år.

– Den fackliga medlemsutbildningen är viktig. Det är en fråga om demokrati och om fackföreningsrörelsens överlevnad. Satsningen har gjort att fler medlemmar fått utbildning och kan vara delaktiga i verksamheten, säger Ulla Lindqvist.

– Jag tror inte att ökningen beror på att fler rapporterar till ABF, avslutar hon.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.