Industriarbetarnas tidning

GM:s ”skönhetstävling” trappas upp

12 oktober, 2004

Skrivet av

Det blir inget besked om Trollhättans eller Rüsselsheims framtid på torsdag.

– Däremot kommer hemska siffror att presenteras, säger Klaus Franz, fackets ordförande vid Opel i Rüsselsheim.

13 000 av 63 000 GM-jobb i Europa väntas försvinna under de närmaste åren, enligt obekräftade uppgifter. Drygt hälften av neddragningarna kommer i de tyska Opel-fabrikerna.

General Motors fortsätter att gå med stora förluster i Europa. GM:s Europaverksamhet har inte gått med vinst sedan 1999.

Enligt den tyska upplagan av Financial Times presenterar General Motors större besparingar än vad Daimler Chrysler i Tyskland ska göra.

Besparingarna på Daimler Chrysler uppgår till 500 miljoner euro, över 4,5 miljarder kronor. Där genomförs besparingarna i utbyte mot att alla anställda garanteras arbetet åtta år framöver.

För en månad sedan sa en av GM:s chefer att lönekostnaderna måste ner med 30 procent fram till 2010.

GM:s sparpaket väntas komma på torsdag. Däremot finns det inga tecken på att GM redan nu tar ställning var nästa mellanstora bil ska tillverkas, Trollhättan eller Rüsselsheim.

Klaus Franz:

– Tidplanen ligger fast, ”skönhetstävlingen” som den kallas hos oss, ska vara över den 1 november.

Veckan före offerterna från Trollhättan och Rüsselsheim ska lämnas in till GM kommer Franz att möta sin svenska kollega, Paul Åkerlund, metallklubbens ordförande vid Saab Automobile i Trollhättan.

– Vi håller täta kontakter, ibland talas vi vid två gånger om dagen. Men vi kommer att mötas i Göteborg sista veckan i oktober. Då ska vi stämma av hur vi ligger till. Allt för att undvika att någon av oss dumpar villkoren.

Klaus Franz har gått ut hårt mot General Motors. Han anser att företaget ägnar sig åt utpressning och att de i första hand är ute för att pressa villkoren för de anställda både i Sverige och Tyskland.

Franz tror att bägge fabrikerna klarar sig.

– Det är inte säkert att den fabrik som inte får tillverka den nya mellanstora bilen tvingas stänga. Fabriken kan säkert fortsätta, men till en betydligt lägre kostnad. Det är dit General Motors vill. Jag litar inte på dem.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.