Industriarbetarnas tidning

Grafikerna skrev nytt Visbyavtal

15 oktober, 2004

Skrivet av AGNETA PERSSON

Längre föräldralön, mer arbetstidsförkortning och rätt att ta tjänstledigt för den som är långtidssjuk. Det är en del av innehållet i det nya Visbyavtalet som gäller bland annat den som jobbar som media- och informationsproducent.

En stor nyhet i det nya Visbyavtalet är att den som är långtidssjuk får rätt att ta tjänstledigt för att prova på ett annat jobb i rehabiliteringssyfte. Ledigheten ska beviljas i minst sex månader. Det här är ett sätt att möta trycket från regeringen att få ner antalet sjukskrivna, säger Grafikernas förhandlingschef Tommy Andersson.

– Det här är bra. Det handlar om människor som kommer i kläm hela tiden.

Vidare innebär det nya avtalet ytterligare en månads föräldralön. Den som är föräldraledig, och omfattas av Visbyavtalet, får nu rätt till löneutfyllnad på tio procent av lönen i tre månader, förutsatt att man varit anställd två år i följd. Den som varit anställd mindre än två år har bara rätt till en månad. Utfyllnaden gäller både kvinnor och män och måste tas ut under barnets första 18 månader.

Visbyavtalet är ensamt om att ha tre månaders föräldralön. Tommy Andersson lovar att försöka förlänga föräldralönen även i de övriga grafiska avtalen.

– Självklart. Nu har vi ju brutit igenom på ett område.

Lönerna inklusive arbetstidsförkortning ska under de kommande tre åren upp med sammanlagt 7,3 procent. I år innebär det 2,0 procents löneökning. Alla garanteras dock minst 220 kronor, resten fördelas vid lokala förhandlingar. Ytterligare 0,5 procent används det första året till arbetstidsförkortning på tolv minuter per vecka, eller en dag per år.

Nästa år höjs lönenivån med 2,4 procent med en garanti på minst 240 kronor åt alla. År 2006 ökar lönerna med ytterligare 2,4 procent. Alla garanteras då en löneökning på minst 250 kronor.

Minimilönerna ska under avtalsperioden upp med 3,2 procent varje år.

Det nya avtalet gäller från och med 1 november 2004 till och med 31 oktober 2007. Avtalet omfattar 300 medlemmar som bland annat jobbar som media- och informationsproducenter på webb- och reklambyråer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.