Industriarbetarnas tidning

Jobb i Sverige lockar allt fler nya EU-medlemmar

29 oktober, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Allt fler nya EU-medborgare kommer till Sverige för att arbeta. Ofta får de sämre villkor än andra anställda. Tillfällig utländsk arbetskraft stod förra året för tio procent av dödsolyckorna i arbetet.

Drygt 2 900 personer från EU:s nya medlemsstater sökte uppehållstillstånd av arbetsmarknadsskäl i Sverige mellan maj och september i år. Det är en ökning med 91 procent jämfört med samma period förra året, visar Migrationsverkets statistik.

I maj fick EU tio nya medlemsstater. De nya EU-medborgarna behöver inte längre arbetstillstånd i Sverige. Bara om vistelsen ser ut att bli längre än tre månader behövs uppehållstillstånd. Tillstånd kan sökas på plats i Sverige och mörkertalet är därför stort.

Sedan EU:s utvidgning har flera fack, däribland Metall, vid flera tillfällen upptäckt utländsk arbetskraft i Sverige med sämre villkor än andra anställda. Det har LO reagerat emot.

Organisationen har gett ut ”Handbok för ordning och reda på arbetsplatsen”. Det är en guide till fackligt aktiva om hur de ska hindra att utländsk arbetskraft utnyttjas.

LO:s avtalssekreterare Erland Olauson betonar att facken är för en öppen arbetsmarknad i Europa. Men facken vill hindra dumpning av löner och arbetsvillkor.

– Smarta företagare, ofta från Sverige, utnyttjar människors utsatta positioner. De rear ut arbetskraft och stoppar pengarna i egen ficka.

Förra året dog 49 personer i arbetsplatsolyckor. Fyra av dem var tillfälligt i Sverige för att arbeta. Tillfällig utländsk arbetskraft utgjorde troligen mindre än en procent av arbetskraften i Sverige förra året. Men de stod alltså för tio procent av dödsfallen i arbetet.

– Det visar att de åtgärder LO föreslog inför EU-utvidgningen måste genomföras snarast. Dessa arbetare måste också få arbeta under de regler och villkor som svensk lag och svenska avtal garanterar, säger Erland Olauson.

LO kräver bland annat en förstärkning av medbestämmandelagen, MBL. I dag får facken bara kontrollera att avtalets löner betalas ut till anställda som är medlemmar i facket. LO vill i stället att facken ska få kontrollera att alla anställda får avtalsenliga löner och villkor. Frågan utreds av regeringen.

Övriga krav LO ställer är: Skärpta sociala krav vid offentliga upphandlingar. Skärpt kontroll av att F-skattesedlar inte ges till personer som egentligen är arbetstagare. Ökad kontroll av bemanningsföretagen. Samt ett större juridiskt ansvar för huvudentreprenörer som hyr in underliggande entreprenörer vid byggen och produktion.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?