Industriarbetarnas tidning

Koll av kollektivavtal ska underlättas

27 oktober, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

Ett gemensamt avtalsregister på internet, där facket snabbt kan kolla om en arbetsgivare har kollektivavtal. Det blir enligt LO snart verklighet.

De lokal fackklubbarna bör kräva att entreprenörer som anlitas av arbetsgivarna har kollektivavtal. Det skriver LO i en ny handbok för ordning och reda på arbetsmarknaden. För att underlätta arbetet ska ett gemensamt avtalsregister finnas på LO:s och förbundens hemsidor. I registret ska alla företag som har tecknat kollektivavtal finnas listade. Enligt LO:s handbok finns registret redan på nätet, men så är inte fallet.

– Det finns inte. De som skrivit det har väl utgått från att det ska bli så, men än det inte klart, säger Erland Olausson, avtalssekreterare på LO.

Redan i våras kunde Dagens Arbete berätta att LO planerar ett avtalsregister på nätet. Registret skulle vara klart till sommaren, men processen drog ut på tiden. Nu är alla förbunden överens, men det återstår fortfarande problem att lösa enligt Erland Olausson. Vilka problemen är vill han inte säga, men han tror att registret kan vara ute på LO:s och förbundens hemsidor vid årsskiftet.

Fackförbunden Dagens Arbete har pratat med är mycket positiva till projektet.

– Det vore alldeles utmärkt med ett gemensamt register. Det blir som en kvalitetsstämpel på företag med kollektivavtal. Det underlättar det fackliga arbetet enormt om vi snabbt och lätt kan se hur det är med avtalen, säger Tommy Andersson, Grafikernas avtalssekreterare.

Även Metall, Pappers och Industrifacket ser stora fördelar med registret. Att registret blir lättillgängligt och gemensamt ses som de största vinsterna.

– Det underlättar kontakten med andra avtalsområden. Vi har bra koll på våra egna företag, men det kommer ju in tillfälliga företag som det kan vara svårt att kolla upp, säger Lennart Olovsson, avtalssekreterare på Pappers.

Både Industrifacket och Grafikerna ser en svårighet i att hålla uppgifterna i registret uppdaterade och korrekta. Den invändningen delar även arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen.

– Det blir inte lätt att hålla ordning på registret. Det finns en uppenbar risk att informationen blir fel, och då blir det mycket bök, säger Karl Olof Stenqvist, vice VD för Teknikföretagen.

I övrigt har inte heller Teknikföretagen någon invändning mot registret även om Karl Olof Stenqvist inte delar fackförbundens entusiasm.

– Jag har svårt att se värdet av det, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.