Industriarbetarnas tidning

LO vill att staten kollar makteliten

21 oktober, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

Makteliten tjänar för mycket, och deras löner ökar för snabbt. Först protesterade 178 lokala fackklubbar i ett brev till LO. Nu tar LO kritiken vidare till regeringen.

För drygt en vecka sedan lämnade metallklubben på SSAB i Borlänge ett öppet brev till LO. Brevet handlar om att den framtida välfärden bör finansieras gemensamt och om orättvisorna i maktelitens löner och förmåner. Brevet har undertecknats av 178 fackklubbar med sammanlagt över 300 000 medlemmar.

– Folk har tröttnat på att en liten klick åker snålskjuts i en egen skatte- och lönefil. De rika får allt mer samtidigt som det ställs krav på nedskärningar i det offentliga. Nu får det vara nog, säger Conny Carlsson, vice ordförande i metallklubben på SSAB i Borlänge.

Nu lämnar LO i sin tur över ett brev till arbetslivsminister Hans Karlsson med kravet att regeringen ska ta ansvar för att redovisa maktelitens löner. LO har sedan 1999 fört statistik över inkomstutvecklingen för 200 elitpositioner i samhället. Organisationen menar att även topparnas löner måste följa den allmänna löneökningstakten, och att det är regeringens ansvar att lönerna redovisas.

– Det är bra att LO agerar, men det räcker ej med att kartlägga löneutvecklingen. Vi måste få igång en diskussion bland medlemmarna ute i organisationen om direktörslönerna både i näringslivet och inom folkrörelsen. Vad är det rimligt att en VD tjänar i relation till lönerna på golvet?

Conny Carlsson anser att LO inte driver frågorna om social rättvisa tillräckligt starkt. I brevet skriver metallklubben att LO bör använda sig av den politiska strejken som medel om ingen förändring sker. Politisk strejk innebär att LO ska ställa politiska krav och om kraven inte uppfylls bör man lägga ner arbetet.

Just den formuleringen är det några av klubbarna som reserverar sig mot, men Conny Carlsson menar att man måste vara beredd att ta i med hårdhandskarna.

– Det är dags att fackföreningsrörelsen slutar att tassa omkring i filttofflor, medan direktörerna, som redan har rejält på fötterna, fortsätter att sko sig, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.