Industriarbetarnas tidning

Lösning på löneskandalen i Luleå

15 oktober, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Löneskandalen i Luleå har fått ett halvlyckligt slut. Metalls avtalade bankgaranti räddar delar av lönen åt de strandsatta slovenska metallarna. Det står nu klart att de får ut sina pengar.

På fredagseftermiddagen fick Metall i Luleå äntligen det besked de tjugofyra slovenska metallarna väntat på. Bankgarantin har betalats ut. Det betyder att metallarna får åtminstone 71 procent av de löner de skulle ha fått av sin arbetsgivare, det slovenska bolaget JLT.

– De är nöjda med att de får ut åtminstone det här. Hade det inte varit för bankgarantin kunde de blivit helt utan pengar, säger Brage Karlsson, ombudsman för Metall i Luleå.

Metallarna kom till Sverige för att montera ned resterna av det konkursade Inexa profilers anläggning. Maskinerna ägs av ett iranskt företag och ska skickas till Iran.

En kedja av underleverantörer har anlitats för att utföra jobbet.

Slovenerna har arbetat för bolaget JLT, som uppgett att det gått i konkurs.

Räddningen blev i stället den bankgaranti som Metall förhandlat fram med det italienska bolaget Sidermontagge. Garantin går nu till att betala delar av metallarnas löner. Men de får alltså bara omkring sjuttio procent av sin utlovade lön. De blir också utan semesterersättning.

Allt slovenerna hade fått ut tidigare var veckotraktamenten på 1 400 kronor. De hade jobbat 60 timmar i veckan i nästan två månader när de beslutade sig för att lägga ner arbetet i förra veckan.

Nu söker det italienska bolaget Sidermontagge efter en ny entreprenör till arbetet på Inexa profilers område.

Och slovenerna söker efter första bästa billiga biljett hem. De har hjälp av Metall och av den slovenska ambassaden i Sverige med att hitta biljetter. Deras arbetsgivare åkte tidigare i veckan hem till Slovenien och vägrade att ta med sig sina anställda. Arbetsgivaren har nu lovat att ersätta metallarnas hemresa. Men det tror ingen av dem på, enligt Brage Karlsson.

Hoppet om att Sidermontagge ska betala ut resten av den lön JLT är skyldig sina anställda är också borta.

– De har sagt nej till det, säger Brage Karlsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.