Industriarbetarnas tidning

Metall kräver minst 370 000 kronor

20 oktober, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Fjorton personer från Metalls avdelning 112 kan bli skyldiga att betala tillbaka totalt 370 000 kronor enligt revisionen. Men härvan växer under pågående undersökning. Totalt räknar Metall redan med att tjugo personer är återbetalningsskyldiga.

På onsdagseftermiddagen hölls ett extra representantskapsmötet i Metalls avdelning i Trollhättan. Mötet varade i tre timmar. En ny tillfällig styrelse för avdelningen valdes. Och innehållet i den revisionsrapport som avslöjade skandalen med porrklubbsbesök och vidlyftig intern alkoholrepresentation presenterades.

Metall valde att presentera en sammanfattning av revisionsrapporten för medierna. Enligt revisionen handlar det om 370 000 kronor under nästan tio år som personer i ledningen använt avdelningens pengar till, när de i stället skulle räknats som privata utgifter.

I summan ingår porrklubbsbesök, alkoholkostnader, restaurangbesök och hotellkostnader.

Totalt pekar revisionsrapporten på att fjorton personer kan bli återbetalningsskyldiga. Den tidigare kassören Tommy Larsson kan, enligt Metall, krävas på 65 000 kronor. Även den tidigare ordföranden pekas ut som medskyldig. Men det är än så länge bara Tommy Larsson som fått ett preciserat återbetalningskrav mot sig, enligt Metalls informationschef Anders Ferbe.

– Vi räknar med att kunna komma ner på individnivå vart efter. Några kan få krav redan nästa vecka.

Det kan handla om återbetalning på allt från några öl för mycket till betydligt högre summor.

– Mycket är ännu oklart. Det finns de som är solklart skyldiga. Andra är mer svårbedömda. Hur ser man på att någon blivit bjuden på ett par öl? Är det den som blivit bjuden eller personen som betalade som är skyldig? Det är sådana frågor vi måste reda ut.

Uppgifterna från revisionsrapporten har varit kända för Metall i Stockholm sedan i slutet av september. Sedan dess har förbundet också tillsatt en internutredning som beräknas kunna vara klar om en månad.

Utredningen visar att ytterligare omkring sex personer kan komma att bli återbetalningsskyldiga. Det kan bli ännu fler. I och med det kan också summan 370 000 kronor komma att växa.

Finns det centralt placerade ombudsmän som kan ifrågasättas för att de varit med vid avdelningens representationer?

– Nej, inga aktiva som vi har hittat.

Men bakåt i tiden?

– Det kan vara så, men väldigt långt tillbaka, där är vi inte färdiga.

Redan 1997 riktade en stickprovsrevision kritik mot att det saknades regler kring alkohol och representation i avdelningen. Då framkom också att det spenderats mycket pengar på alkohol i avdelningen. I samband med den kritiken infördes hårdare regler i Trollhättans avdelning. Enligt Anders Ferbe har personer på förbundskontoret inte känt till vare sig att den vidlyftiga alkoholrepresentationen fortsatt eller besöken på porrklubbar.

– Nej, jag har inte känt till det. Och jag utgår ifrån att om någon känt till det så skulle han eller hon ha larmat. Det är deras skyldighet som ombudsmän.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.