Industriarbetarnas tidning

Nyfunna småpartiklar kräver ny lag

20 oktober, 2004

Arbetsmiljöverket måste ta itu med de superfina partikelburna isocyanaterna, kräver vänsterpartister i en riksdagsmotion.

I motionen konstateras att EU uppmärksammat faran med de superfina partiklarna och därför ställer krav på åtgärder utomhus, i den yttre miljön.

– För arbetsmiljön finns inte motsvarande krav. De gränsvärden som nu finns gäller endast större partiklar, konstaterar Sven-Erik Sjöstrand, en av motionärerna.

-Lagstiftningen måste helt ändra sin syn på dessa partiklar. De omfattas inte av nuvarande gränsvärden eftersom man inte kunnat mäta dem tidigare.

Men forskningen har gått framåt och när man nu kan påvisa partiklarna måste detta in ett gränsvärde

I motionen hänvisas till kritiken från Metall, Industrifacket, Grafikerna och andra LO-förbund om just superfina partiklar mot Arbetsmiljöverkets förslag till ny härdplastföreskrift.

”Stark misstanke finns om att de partiklar som bildas vid t ex slipning, svetsning och skärning är, eller kan bära, farliga ämnen. En del av dessa partiklar kan vara mycket små, under 0,1 mikrometer,” skrev LO i sitt remissvar.

Arbetsmiljöverket och förslaget till ny härdplatsföreskrift får hård kritik i motionen:

– Förslaget utgår inte från de erfarenheter som vunnits sedan föreskriften sedan ändrades 1996. Det verkar som om industrins lobbying för mildare krav fått gehör i stället.

I motionen krävs också enhetliga mätmetoder för isocyanater samt avskilda arbetsplatser med undertryck vid isocyanatarbete. Vidare kritiseras bristen på långsiktig satsning i forskningen:

– Ledande forskare får tigga och be om medel.

Med hänvisning till allt detta föreslås en ny, långsiktig strategi för hur problemen med isocyanater långsiktigt ska bemästras.

Varför tar ni upp dessa frågor i en motion – omfattar inte samarbetet med regeringen också arbetsmiljön?

– Samarbetet omfattar budgetpåverkande frågor. Vi anser det viktigt att dessa frågor kommer upp till diskussion, säger Sven-Erik Sjöstrand.

Sjöstrand är medlem i Industrifacket. Motionen är också undertecknad av vänsterpartisterna Kjell-Erik Karlsson och Anders Wiklund, som är med i Pappers.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.