Industriarbetarnas tidning

Opel-arbetarna gästar Saab-kolleger

12 oktober, 2004

Skrivet av

Opel-arbetarna i Rüsselsheim tar bussen till Trollhättan nästa vecka.

– Vi vill få direktkontakt med de svenska arbetarna, säger Udo Löwenbrück, en av organisatörerna.

– Det är viktigt att visa General Motors att vi håller ihop i Rüsselsheim och Trollhättan. Ingen vinner på att GM försöker spela ut oss mot varandra.

Att de anställda på Opel och Saab för en gemensam strid råder det ingen tvekan om i Rüsselsheim. Var och varannan affär och restaurang affischerar med fackförbundet IG Metalls affisch ”JA till Opel i Rüsselsheim och Saab i Trollhättan”.

– Stödet för bägge fabrikerna är stort, säger Udo, som är fackligt aktiv i IG Metall.

Uppslutningen märks inte minst på söndagarna när facket går ut på stan och samlar in namn, inte bara för sin egen fabrik utan även för Saab i Trollhättan.

Den 21 eller 22 oktober hoppas organisatörerna att Rüsselsheimsbussarna ska rulla in i Trollhättan. Minst två bussar hoppas Udo på.

– Många vill åka med. Men det är en lång resa och det kan vara svårt för folk att få ihop det med familjen och jobbet. En lång resa, men nödvändig.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.