Industriarbetarnas tidning

Rexams förre vd får 21 miljoner

29 oktober, 2004

Skrivet av AGNETA PERSSON

De varslade arbetarna på förpackningsfabriken Rexam i Ystad är uppretade. Knappt har de blivit varslade förrän de får veta att koncernens före detta vd har rätt till 21 miljoner kronor i avgångsvederlag.

Stefan Angwald hann sitta som vd för koncernen i knappt ett halvår. Den 14 oktober fick han sparken, en dag innan de anställda fick nedläggningsbeskedet. Fel man på fel plats, lydde förklaringen. För det har han rätt till ett avgångsvederlag på 21 miljoner kronor.

Det retar gallfeber på de omkring 90 grafiker som förlorar jobben när Rexam flyttar till Danmark. Någon fick reda på summan förra veckan och började sätta upp uppgifterna på anslagstavlorna på fabriken, tydligt understrukna så att ingen skulle missa hur många miljoner det handlar om.

– Folk är uppretade och tycker det är för jävligt, säger Kaj Jeppsson, Grafikerklubbens ordförande.

– Det är ett slag rätt i ansiktet. Det här blir en press för arbetsgivaren i förhandlingarna. Kan de lägga 21 miljoner på en man som varit här fem månader så kan de lägga 20 miljoner på folk som varit här hela sitt liv. Sammanlagt är vi omkring hundra personer. Ett par hundra tusen per man, det är inte så mycket.

Lars Medin, vd för Rexam i Ystad, kan de anställda förvänta sig ett par hundra tusen var nu?

– Det kan jag inte yttra mig alls om just nu. Det är en fråga vi får diskutera i förhandlingarna, det är inget vi förhandlar om via media.

Förstår du att folk är uppretade?

– Det är inte svårt att förstå. Men avtalet är inget jag har med att göra.

Har du en personlig åsikt?

– Jo, men den håller jag för mig själv.

Nästa fredag, den 5 november, åker bland andra Kaj Jeppsson till Danmark för att försöka bilda sig en uppfattning om på vilka grunder Rexam fattat nedläggningsbeslutet. Sedan väntar förhandlingarna.

– Vi driver det här så långt det går, det gäller att få ut det bästa. Vi får se om vi måste ta in en löntagarkonsult. Allt är en missräkning, säger företaget. Jag förstår inte hur ett så stort företag kan göra såna missräkningar. Innerst inne undrar man ju om det var tänkt från början att döda företaget. Men jag vill inte tro att de är så lumpna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.