Industriarbetarnas tidning

Saabkvinna tar kommandot

20 oktober, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Sällan har väl ett val av avdelningsordförande i Metall rönt större uppmärksamhet i medierna. Men nu är det klart. Monika Theodorsson från Saab tar över avdelningen i Trollhättan.

Tv-kameror, fotoblixtar och mikrofoner mötte deltagarna som kom ut från det extra representantskapsmötet för Metall i Trollhättan.

De deltagare som Dagens Arbete talade med var nöjda.

– Ja, det var ett bra möte. Jag blev helt knäckt när jag först hörde talas om vad som hänt på avdelningen. Jag har alltid sagt att Metall står för moral och etik. Därför känns det bra att förbundet tagit tag i det här, säger Ole Lund, klubbordförande på Finnveden Powertrain.

Han fick medhåll från Mikael Skön från Metalls klubb på Parker Hannifin.

– Det var ett bra möte. Och ett spännande val av ordförande. Det känns framåtblickande.

Och ordföranden? Ja, hon heter alltså Monika Theodorsson. Hon är 37 år och har jobbat på Saab Automobile sedan 1986. Hon är verksam i klubbstyrelsen och har även varit studieansvarig i avdelningen.

I slutet av förra veckan fick hon frågan om hon ville ställa upp. Det var inget lätt val.

– Nej, verkligen inte. Det har varit upp och ner. Gör jag rätt eller fel?

Till slut bestämde hon sig i alla fall för att hoppa på uppdraget som ordförande för den tillfälliga styrelsen. Anledningen till att hon tackade ja?

– Det känns spännande. Jag tror på Metall och på det vi står för och då känns det bra att få vara med och återskapa förtroendet efter det som hänt.

Som många andra medlemmar i Metall säger hon sig vara i det närmaste chockad över avslöjandena kring avdelningen. Hennes första reaktion var att undra:

– Vad är sant? Vad är inte sant?

Hon vill dock inte uttalat recensera sina företrädare.

– Som det är nu känner jag inte att vi har kunskapen om vem som har gjort vad, därför vill jag inte göra det. Men jag önskar att det aldrig hade hänt.

Övriga ledamöter i den tillfälliga styrelsen blir Lars Gunnar Andersson, Volvo Aero, Börje Andersson, Saab Automobile, Sirpa Siviö, Saab Automobile, Ulf Holmeby, Lear samt Lennart Johansson, Legosvets.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.