Industriarbetarnas tidning

Strama regler ska gälla i Metall

15 oktober, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

För några år sedan saknades regler kring alkohol vid representation på Metalls avdelning i Trollhättan. Det ändrades till vad som gäller i Metall centralt: två glas vin eller öl till maten. De reglerna bröt avdelningen mot.

Metalls avdelningar är självständiga juridiska enheter. Avdelningarna har också egna revisorer. I Trollhättan har det funnits både förtroendevalda revisorer och en auktoriserad revisorsfirma som har godkänt räkenskaperna. De förtroendevalda revisorerna i avdelningen har fått lämna sina uppdrag i samband med att styrelsen för avdelningen avgick.
Metall centralt genomför också stickprovsrevisioner på avdelningarna runt om i landet. Det var i samband med ett stickprov som skandalen i Trollhätteavdelningen rullades upp.
Men redan 1997 riktades kritik mot Trollhätteavdelningen efter en central stickprovsrevision. Kritiken handlade om reglerna för inköp av alkohol vid representation. Eller snarare frånvaron av regler.
– Det fanns inga regler om hur mycket brännvin som fick köpas, säger Metalls informationschef Anders Ferbe.

Kritiken handlade alltså inte om att det köptes för mycket alkohol?
– Eftersom det inte fanns regler gick det inte att säga att de gjorde fel.

Men borde inte Metall centralt kritiserat mängden inköpt sprit även om det inte bröt mot några regler?
– Det gjordes, självfallet, det framgår tydligt av revisionsrapporten. Det var därför reglerna skrevs om.
I slutet av 1990-talet skärpte avdelningen i Trollhättan reglerna.
– Då gällde ungefär det som gäller på förbundet centralt. Det handlar om sparsam representation med alkohol, två glas vin eller öl till maten.
Metall centralt tillåter inte starksprit vid representation, enligt Ferbe. Ett par undantag finns. Internt kan undantag för snaps göras vid till exempel julfesten. Vid extern representation görs undantag för internationella gäster.
– Det finns vissa internationella besökare som skulle uppfatta det som kränkande om de inte fick en whisky före maten eller en avec, säger Anders Ferbe.
På avdelningen i Trollhättan bröt ledningen mot de nya reglerna. Åtminstone när det gäller den interna representationen.
Två gånger om året har avdelningen konferens eller julfest. Alkoholnotan kunde då sluta på omkring 20 000 kronor för 27 personer, enligt avdelningens tidigare kassör Tommy Larsson. Det skulle betyda omkring 750 kronor per person.
Det är även Tommy Larsson som har berättat att han och andra ledande personer från avdelningen besökt porrklubbar och betalat med medlemspengar. Något den övriga styrelsen förnekar.
Vid det första porrklubbsbesöket i Bryssel slutade notan på drygt 30 000 kronor. Vid ett annat porrklubbsbesök köptes en magnumflaska vin för 16 000 kronor, enligt Larsson.
Tommy Larsson har också berättat att när ombudsmännen hade kvällsmöte köpte de med sig sprit från systemet till avdelningen. Det skedde ungefär varannan månad de senaste åren, enligt Larsson.
Enligt Anders Ferbe har de flesta Metalls avdelningar samma regler för alkohol som gäller på förbundskontoret. Men han är osäker på om det gäller alla avdelningar.
– Jag vågar inte svara säkert. Men min bild är att sen flera är tillbaka tillämpar alla avdelningar det som gäller centralt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.