Industriarbetarnas tidning

AD sköt upp målet om kroppslängd

16 november, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Längdkravet på Volvo testas inte av Arbetsdomstolen, AD, förrän i april. Förhandlingarna har skjutits upp.

Den här veckan skulle JämO:s stämning mot Volvo Personvagnar varit uppe i AD. JämO hävdar att Volvos längdkrav på minst 163 centimeter för jobb på linan är indirekt diskriminerande mot kvinnor. Volvo anser att minimilängden skyddar anställda från arbetsskador.

Både JämO och Arbetsgivarna hade förberett sig genom att studera Volvo PV:s monteringsfabrik.

Men den kvinna som nekades jobb för att hon var för kort och som JämO driver målet åt hade även sökt till karossfabriken och måleriet. Det framkom först i slutet av förra veckan. När målet skulle ha inletts i måndags beslutade domstolen därför att skjuta upp ärendet.

Arbetsdomstolen beslutade att längdkravet ska prövas i samtliga tre delar av Volvos PV:s fabrik. Förhandlingarna sköts upp till mitten av april nästa år.

– Ingen av parterna har studerat de andra fabrikerna. Så nu behöver vi komplettera våra uppgifter om längdkraven på alla delar, säger Anders Weihe, chefsjurist på Teknikföretagen, som företräder Volvo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.