Industriarbetarnas tidning

Asbest skördar nya offer

2 november, 2004

Skrivet av ELISABET HOFF

E-box i Ed slutade använda asbest 1972. Ändå fortsätter asbesten att skörda offer. I en kartläggning av anställda har bland annat fem fall av lungsäckscancer konstaterats.

För tre år sedan inledde Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, på uppdrag av Industrifacket, en hälsoundersökning av 162 personer som var anställda på före detta E-box fram till 1972. Tack vare att anställningslistorna sparats av en kontorist från den tiden kunde flertalet av de berörda spåras.

Ett 40-tal personer var avlidna. Men 70 personer födda efter 1931 kunde kallas till omfattande hälsoundersökningar med bland annat lungröntgen.

Resultatet visar på en rad av asbestrelaterade sjukdomar: asbestos, lungsäscksinflammation, plack och lungsäckscancer. Även fler fall av tjocktarmscancer än normalt har konstaterats.

Lungsäckscancer är en cancerform som nästan bara drabbar personer som utsatts för asbest.

– En man hade bara jobbat i ett år på E-box, hade aldrig rökt och motionerat mycket. Det berättar Kent Carlsson, regionalt skyddsombud på Industrifackets avdelning i Bohuslän-Dal och initiativtagare till kartläggningen.

– Han fick höra talas om undersökningen och ringde upp mig. Han var då svårt sjuk i lungsäckscancer och avled för något år sedan. Han var inte ens 60 år.

Enligt Kent Carlsson hade flera av dem som nu undersöktes aldrig tidigare gjort någon ordentlig hälsoundersökning.

– Nu fick de möjlighet till en rejäl genomgång och eventuell vård om de inte fått det tidigare. Det var naturligtvis mycket värdefullt för den enskilde.

En annan tanke var att se hur många som kunde få ut arbetsskadeersättning från Afa. När det gäller asbestskador går det att få ut ersättning upp till 70 års ålder.

Företaget E-Box tillverkade sjunkboxar (som används vid metallgjutning) med asbest som beståndsdel. Fram till 1965 användes krokidolit (blå asbest) och därefter krysotil (vit asbest). Användningen upphörde i början av 1970-talet när hälsoriskerna med asbest på allvar började uppmärksammas i Sverige. Företaget heter numera Pyrotek.

Rapporten kommer att presenteras i sin helhet på torsdag (11 november).

Industrifacket har tidigare undersökt asbestskador vid eternitfabrikerna i Lomma, Köping och Varberg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.