Industriarbetarnas tidning

Fyra varslas efter porrklubbsbesök

30 november, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Vid minst fem tillfällen var anställda i Metalls avdelning 112 på porrklubb, enligt förbundets utredning. Nu kommer efterräkningen. Fyra av Metalls ombudsmän varslas om uppsägning.

Nu börjar huvuden rulla efter Metalls internutredning av skandalen i avdelning 112 i Trollhättan. Fyra av Metalls egna anställda i avdelningen varslas om uppsägning. I princip är det personer som varit på porrklubbsbesök och betalat med medlemspengar som får sparken, uppger Metall.

– Internutredningen har på individnivå tittat på hur anställda har följt etikregler och anställningsavtal för förbundet. Utredningen har särskilt tittat på klubbverksamheten, om man uttrycker det så, säger Metalls informationschef Anders Ferbe.

– De som har låtit avdelningen bekosta klubbesök får gå. Det gäller även dem som betalat tillbaka i efterhand.

Den varslade avdelningskassören har tidigare berättat om tre porrklubbsbesök på sammanlagt drygt 50 000 kronor. Metalls internutredning har hittat ytterligare två besök.

– Det är fem besök. Som vi har kunnat hitta vill säga, säger Anders Ferbe.

Fem anställda i avdelningen får återgå till sina tjänster. Det är ombudsmännen Anneli Ivarsson, Ann Johansson och Lennart Pettersson. Även de två anställda regionala skyddsombuden Kent Bohlin och Birgitta Rensborg återgår till jobbet.

Ombudsman Lennart Pettersson är inte nöjd, trots att han får behålla jobbet.

– Det är svårt att vara nöjd när flera arbetskamrater behandlas så här illa. Just nu är jag ganska bitter på förbundet för hur mina kamrater har behandlats.

Lennart Pettersson anser att flera av uppsägningarna är felaktiga. Han tror inte att alla som varslas om uppsägning har varit med på porrklubbar.

– Jag har inte facit, jag har bara varit anställd i två år, men jag kan inte se att alla de här har varit på porrklubb. Vi får se när de prövas, de är ju bara varslade.

Lennart Pettersson och hans arbetskamrater kommer inte omedelbart att återgå i tjänst. Men själv tror han att det kommer att gå bra när han väl börjar.

– Mitt huvudmål är inte att jobba för förbundet, utan för medlemmarna i avdelningen. Jag har hela tiden vetat att det inte finns saklig grund att säga upp mig. Ändå har det funnits stunder när jag tvekat om jag ska orka börja jobbet igen. Men nu tror jag att jag orkar.

Även förtroendevalda från företag i avdelningen kan få efterräkningar på skandalen. Medlemspengar som spenderats felaktigt ska betalas tillbaka, enligt Metall. Vilka som är återbetalningsskyldiga redovisas för avdelningens representantskap den 15 december.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.