Industriarbetarnas tidning

Gäst­arbetare vägrar lämna Svartliden

18 november, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Ett fyrtiotal utländska arbetare ska skickas hem i förtid från bygget av Svartlidengruvan. De vägrar innan de fått all sin lön. Företaget hotar med att inte betala deras flygbiljetter.

Skandalerna kring hur utländsk arbetskraft behandlats vid bygget av Svartlidengruvan i Västerbotten fortsätter.

I början av veckan fick ett fyrtiotal anställda hos entreprenörerna MDM och Staff Buro veta att de skulle avbryta sitt arbete. Trots att kontrakten gäller närmare en månad till.

Företagen har köpt returbiljetter till de anställda, som bland annat kommer från Portugal, Sydafrika och länder i Sydamerika. Om de inte flyger hem hotas de av att få betala sina biljetter själva, uppger Västerbottens Folkblad.

– De sa att vi skulle få lönen inbetald på våra bankkonton efter att vi åkt hem. Men vissa av oss saknar bankkonton och vi har hört att andra inte alls fått några pengar efter att de återvänt, säger Daniel Kodal från Urugay till Västerbottens Folkblad.

De anställda har bosatt sig på ett hotell i Lycksele och vägrar att åka innan de fått ut sin lön.

De kan vara luttrade av tidigare turer i gruvbygget. I september avslöjades att anställda vid Staff Buro tvingats skriva hemliga kontrakt. Enligt det fick de inte kontakta svenska facket, de skulle uppge en högre lön än de hade om någon frågade och de skulle få falska löneavier att visa upp för facket.

Efter flera turer lovades de utländska anställda tidigare i höstas lön enligt svenska avtal.

De utför arbeten inom både Byggnads och Metalls avtalsområden. Men facken har kommit överens om att Byggnads bevakar konflikten. En representant från Byggnads i Umeå är nu på torsdagsförmiddagen i Svartliden för att kontrollera varför entreprenörerna stängt av de anställda.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.