Industriarbetarnas tidning

Grafikerna stämmer DNEX

12 november, 2004

Skrivet av AGNETA PERSSON

Arbetsgivaren bestämmer hur som helst över rasterna på DNEX-tryckeriet. Det strider mot kollektivavtalet anser facket och drar arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen med ett skadeståndskrav på 150 000 kronor.

Vid flera tillfällen har de anställda grafikerna på DNEX-tryckeriet i Akalla utanför Stockholm fått ändra tiden för sina raster i sista stund. Arbetsgivaren använder sig av rasterna som en personalpool, en slags arbetskraftsreserv, skriver facket i sin stämningsansökan. Och det förekommer så ofta att det har blivit störande för medarbetarna.

Problemet är inte nytt. Förra hösten möttes fack och arbetsgivare vid förhandlingsbordet i frågan. Facket påtalade att hastigt ändrade rasttider strider mot kollektivavtalet. Arbetsgivaren lovade att hålla åtminstone huvudrasten till exakta klockslag. Ändå har arbetsgivaren fortsatt att bestämma hur som helst över rasterna.

Nu får det vara nog, anser facket och stämmer arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen. Tvisten rör hur Tidningsavtalets formulering ”all ordinarie arbetstid ska vara schemalagd” ska tolkas.

Arbetsgivaren menar att formuleringen inte innebär att exakta tidpunkter för rasterna måste anges.

Facket menar att formuleringen innebär att arbetstiden ska bestämmas på förhand, med exakta klockslag när den börjar och slutar. Det ska också gälla rasterna eftersom dessa är fritid som får användas för privata ändamål, påpekar facket. Det är också en arbetsmiljöfråga, hävdar facket. De anställda ska kunna planera sin fritid.

Facket hänvisar till hur kollektivavtalet såg ut före 1990. Då stod det klart och tydligt att rasterna ska regleras. När avtalet gjordes om, moderniserades och blev mer lättläsligt, föll den exakta formuleringen bort. Men reglerna gäller fortfarande, hävdar facket.

– Vinner vi i Arbetsdomstolen spärrar vi också möjligheten för andra att göra likadant, säger Hans Eriksson, enhetschef för förhandlingsavdelningen på Grafiska fackförbundet.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]