Industriarbetarnas tidning

Inga uppdrag för sverigedemokrat

17 november, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

Sverigedemokraten Allan Jönsson får inte behålla sina fackliga uppdrag i klubben vid Höganäs Bjuf. Det beslöt Industrifackets överstyrelse i dag (17/11).

Jönsson valdes i våras in som ledamot i klubbstyrelsen, dessutom i valberedningen och förslagskommittén vid företaget.

Eftersom hans engagemang i högerorganisationer (Framstegspartiet och Sverigedemokraterna) med främlingsfientlighet på programmet var väl känt krävde Industrifackets avdelning i Helsingborg ett nytt årsmöte i klubben vid Höganäs Bjuf. Även där valdes Allan Jönsson in i styrelsen.

Förbundsstyrelsen tog upp fallet och beslutade att Jönssons politiska engagemang var oförenligt med ett fackligt uppdrag inom Industrifacket. Enligt stadgarna kan förbundsstyrelsen ”för viss tid eller tills vidare återkalla rätten för medlem att inneha uppdrag för eller inom organisationen”.

I stadgarna står också att Industrifacket ska verka för solidaritet och jämställdhet. Att arbeta i främlingsfientliga organisationer innebar illojalitet mot stadgarna, ansåg förbundsstyrelsen.

Allan Jönsson överklagade och hävdade att förbundsstyrelsen inte hade behörighet att fatta beslut i ärendet. I dag togs fallet upp i förbundets överstyrelse, det högsta beslutande organet mellan kongresserna med 47 ledamöter från hela landet. Överstyrelsen konstaterade att förbundsstyrelsens beslut är korrekt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.