Industriarbetarnas tidning

Inget system för fackets bostadsförmedling

12 november, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

Facket förmedlar attraktiva hyreslägenheter till högt uppsatta medlemmar. Det framgår av DN:s granskning de senaste dagarna. Metall och Industrifacket förnekar mediebilden, men säger samtidigt att de saknar system för hur lägenheterna förmedlas.

Dagens Nyheter (DN) har skrivit om Anna Johansson-Visborgs stiftelse, där Livsmedelsarbetareförbundets avdelning fyra är huvudman. Stiftelsen har delat ut lägenheter till ledningen, politiker, anställda inom Livs och LO:s revisor i stiftelsen. Lägenheter som egentligen skulle gå till behövande ensamstående personer eller familjer.

I går (11 november) skrev även DN att Erland Olausson, LO:s förste vice ordförande, inte bara skaffat lägenheter till sig själv i fackförbundsägda hus, utan även hjälpt sina barn att få attraktiva hyreslägenheter.

Erland Olaussons styvdotter bor i en trea i ett hus på Wallingatan i centrala Stockholm som ägs av Metall. Kontraktet fick hon överta av Erland Olausson som delade lägenheten med henne innan han skaffade sig en ny övernattningslägenhet 1995. I ett hus i centrala Stockholm som ägs av Industrifacket.

– Det var så länge sedan. Jag vet inte exakt hur det gick till. Det har jag inte efterforskat, säger Håkan Arnelid, ekonomichef på Metall.

Hälften av lägenheterna som blir lediga i Metalls hus går till bostadsförmedlingen. Hur resten förmedlas finns det enligt Håkan Arnelid inget system för. Det finns ingen intern kö.

Lägenheterna ska inte gå till nyanställda på förbundet som kommer från andra orter. Det finns en policy som säger att de får hyra lägenheter i andra hand genom förbundet i högst två år. Sedan måste de hitta ett eget boende.

Har vanliga medlemmar en chans att få en lägenhet genom Metall?

– Ja, det flesta som bor i våra hus har ingen koppling till förbundet. Hälften av lägenheterna går ju till bostadsförmedlingen.

Ja, men av den andra halvan. Den som ni förmedlar?

– Som jag har sagt så finns det inget system för hur de förmedlas. Jag gillar inte undertonen i det du säger. Du får det att låta som om vi delar ut lägenheter till höger och vänster. I själva verket är det ytterst sällsynt att någon lägenhet blir ledig.

Men när det händer kan lägenheten då lika gärna gå till Lasse Svensson från Södertälje som till Erland Olausson?

– Jag har redan svarat på den frågan. Vi har inget system för det där. Det är det svar du får.

Industrifacket lämnar också hälften av sina lägenheter till bostadsförmedlingen. Liksom Metall saknar förbundet system för hur den andra halvan förmedlas. Industrifacket har inte heller någon egen kö utan uppger att lägenheterna förmedlas till dem som anmäler intresse. Det har dock bara förmedlats två eller tre förstahandskontrakt, enligt Margaretha Holmqvist, pressansvarig på Industrifacket.

Två av dem som fått förstahandskontrakt av Industrifacket sitter i LO:s ledning. Erland Olausson, LO:s förste vice ordförande, och Ulla Lindqvist, LO:s andre vice ordförande, har fått varsin lägenhet. I övrigt har förbundet liksom Metall lägenheter som hyrs ut i andra hand till förbundsanställda eller projektanställda, enligt Margaretha Holmqvist.

Har vanliga medlemmar en chans att få en lägenhet genom Industrifacket?

– Ja, nu förmedlar vi ju ytterst få lägenheter. Senast en lägenhet var ledig var för ett och ett halvt år sedan, men de som vet om att vi har lägenheter kan anmäla intresse.

Så om Kalle Blomkvist från Mörrum ringer er så har han samma chans att få ett förstahandskontrakt som Erland Olausson?

– Ja, jag kan inte se varför han inte skulle ha det. Finns det någon ledig lägenhet så kan vem som helst som anmält intresse få den.

Erland Olausson har inte kunnat nås för en kommentar.

(Texten korrigerad.)

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.