Industriarbetarnas tidning

Inhyrda gick före uppsagda

12 november, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Olofsfors AB i Nordmaling har sagt upp ett tiotal metallare och ersatt dem med inhyrd personal. Ett lagbrott, anser Metall som överväger att ta tvisten till domstol. Men företaget förnekar att de gjort fel.

Ett femtiotal metallare arbetar på Olofsfors i Nordmaling, bland annat med tillverkning av band för skogsmaskiner och stål till vägmaskiner. Vid årsskiftet blev ett tiotal metallare uppsagda. Ändå har företaget behövt arbetskraft. Men trots att de uppsagda metallarna ska ha förtur till jobben, enligt lagen om anställningsskydd, har företaget tagit in andra personer. Dels har företaget tillsvidareanställt två personer, dels har Olofsfors hyrt in personal från ett bemanningsföretag.

Metall anser att de uppsagda har tillräcklig kompetens för jobben och har därför tagit strid för deras rätt till återanställning. Det har inte hjälpt. I går slutade en central förhandling i oenighet. Metall överväger nu att stämma företaget till Arbetsdomstolen, AD.

I förhandlingarna har företagets representanter hänvisat till den så kallade Abu Garcia-domen i AD. Domstolen slog 2003 fast att Abu Garcia i Svängsta fick ta in ett bemanningsföretag i stället för att återanställa personal. Men på Abu Garcia krävde facket att personalen med förtursrätt skulle tillsvidareanställas. Det har Metall inte gjort den här gången.

– Vid varje tillfälle har klubben fört fram att den går med på visstidsanställningar, säger Per-Erik Johansson, ombudsman för Metall i Umeå.

Han befarar att Olofsfors och arbetsgivarföreningen Teknikföretagens tolkning av förtursrätten kan slå sönder regeringens och samarbetspartiernas förslag till förbättring av anställningsskyddet.

Regeringen förbereder just nu ett lagförslag som ska göra det lätt för företag att visstidsanställa upp till ett år. Samtidigt ska förtursrätten stärkas, så att anställda ska ha rätt till förtur redan efter sex månader.

– Det blir inte värt något om Teknikföretagens tolkning av Abu Garcia-domen skulle gälla, säger Per-Erik Johansson.

Han anser att tvisten handlar om vad som är viktigast: arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet eller återanställningsrätten i lagen om anställningsskydd?

Nestor Lindström är produktionschef på Olofsfors. Han håller inte med om att företaget rundar lagen om anställningsskydd. Han hävdar att flera av de uppsagda saknar rätt kompetens och därför inte har förtur till sina jobb.

– Vi har även frågat några av dem som har rätt kompetens om de vill komma tillbaka, men de har hittat andra jobb, säger Nestor Lindström.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.