Industriarbetarnas tidning

Interprints avveckling försenar DA

30 november, 2004

Skrivet av AGNETA PERSSON

Den som väntar på Dagens Arbetes decembernummer får vänta lite till. Strul med avvecklingen av tryckeriet Interprint i Stockholm orsakar förseningar.

Nedmonteringen av en av tryckpressarna på Interprint gick inte så smidigt som det var tänkt. Betonggolvet visade sig vara både tjockare och hårdare än beräknat. För att kunna ta bort golvet stoppades pressen och packades in för att skyddas mot dammet. Men inpackningen var inte tillräckligt tät. När pressen skulle köras igång låg det för mycket damm i valsarna och orsakade stopp.

Klarar ni inte av att avveckla ordentligt, Tomas Salzmann, koncernchef för Quebecor Norden?

– Vi borde ha täckt in pressen ännu bättre. Vi har tappat 38 timmars produktionstid, men nu är vi på spåret som det är tänkt. Än så länge klarar vi av det här.

För Dagens Arbetes del innebär strulet på Interprint att tidningen kommer ut till läsarna upp till en vecka för sent. Medlemmar i Industrifacket, Pappers och Grafiska fackförbundet får tidningen två dagar sent. Metalls medlemmar får vänta upp till fem dagar extra.

– Det är olyckligt att prenumeranterna får tidningen för sent, säger Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson. Det är en oacceptabel försening. Vi funderar nu på vilka skadeståndskrav vi ska rikta mot tryckeriet.

Den 27 augusti beslutade Interprints bolagsstyrelse att lägga ner tryckeriet. Ägarna på andra sidan Atlanten, Quebecor World, anser inte att tryckeriet är tillräckligt lönsamt.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen