Industriarbetarnas tidning

Kampen i Boden lönade sig

24 november, 2004

Skrivet av ELISABET HOFF

I dag jublas det på Berendsens tvätteri som nu räddas från nedläggning. Landstinget har mot alla odds backat från sitt beslut att skicka tvätt till Finland.

– Det här visar att det går att slåss för en förändring, säger en glad och lättad fackklubbsordförande, Anders Holmberg.

I våras beslutade Berendsenkoncernen att inte driva tvätteriet i Boden vidare. Norrbottens läns landsting, som anlitat tvätteriet, gjorde då en upphandling och valde Oulun Keskuspesula i finska Uleåborg. Detta trots att det bildats ett lokalt bolag i syfte att driva Bodentvätteriet vidare.

Protesterna blev kraftfulla. Under hösten har Bodenborna demonstrerat i fackeltåg och fyllt namnlistorna som låg ute i butikerna.

I spetsen för protesterna stod Anders Holmberg, ordförande för ett 80-tal tvätteriarbetare. En skandal att skicka svenska skattepengar till Finland och samtidigt öka på arbetslösheten i Boden med sammanlagt hundra personer, menade han.

Landstingets beslut överklagades men länsrätten gav i november landstinget rätt. Vid det laget såg det rätt mörkt ut, tyckte till och med Anders Holmberg. Men att ge upp kampen var det inte tal om.

Och i går tisdag (23 november) kom glädjebeskedet. Kommunalrådet Olle Lindström (m) ringde Anders Holmberg som först av alla fick veta att kommunen tar över tvätteriet, och att kommunledningen förmått landstinget att backa.

– Jag har hela tiden haft en känsla av att förnuftet skulle ta över, trots all politisk prestige. Kanske beror det på att man är dumtjurig själv. Men jag har hela tiden trott på att vi skulle klara det. Det här kan ge andra hopp om att det går att kämpa.

Anders Holmberg är på semester hos sina föräldrar i Mellansverige och har inte kunnat fira segern tillsammans med sina arbetskamrater. Men det blev en skål – i Fanta vilda bär, i brist på whisky.

Nu återstår för Norrbottens läns landsting att dra sig ur uppgörelsen med det finska tvätteriet. Redan första mars var det meningen att det tvätteriet skulle ta över landstingets tvätt.

(Texten korrigerad 2004-12-01)

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.