Industriarbetarnas tidning

LO granskar förbundens moral

18 november, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

Fackliga företrädare får attraktiva lägenheter i centrala Stockholm utan att stå i den allmänna bostadskön. Publiciteten kring facket och lägenheterna har varit omfattande. Nu går LO in och granskar förbundens regler.

Den kommande veckan samlar LO in fackförbundens regler för uthyrning av lägenheter. Sedan pekar LO på vad som är bra och dåligt i regelverken. Granskningen kommer att ta ungefär två veckor.

Förhoppningen är att förbunden och LO ska nå en gemensam ståndpunkt om hur lägenheterna ska användas. Eventuellt kan arbetet även leda fram till en gemensam policy för alla LO-förbund. Men det är inte nödvändigt, enligt Kjell Ahlberg, ekonomichef på LO, som leder arbetet.

– Det viktiga är att alla har en fungerande policy. Vi kan inte bestämma hur reglerna ska se ut i de olika förbunden, men vi kommer att ge rekommendationer. Sedan är upp till förbunden att avgöra hur de vill göra, säger han.

Dagens Arbete har granskat reglerna i Metall, Grafikerna och Industrifacket. Granskningen visar att reglerna skiljer sig åt, och att inget av förbunden har heltäckande nedskrivna regler för hur lägenheterna ska förmedlas.

– Man måste ha en policy som man kan ställa sig upp på ett medlemsmöte och berätta om utan att skämmas, säger Kjell Ahlberg. Han tillägger att han tror att de flesta förbund har sådana regler, men att de kanske kan bli ännu bättre.

Vad tycker du är bra regler?

– Jag tycker att LO:s regler är bra. Vi har lägenheter reserverade som personalbostäder. De hyrs ut i andra hand till vår personal. Principen är att de ska vara anställda hos oss och sakna bostad.

Det måste ju även bli vanliga hyreskontrakt lediga. Vad gör ni med dem?

– Hälften går till den allmänna bostadsförmedlingen enligt den överenskommelse som gäller. Den andra halvan förmedlas enligt samma principer som personalbostäderna, med den skillnaden att det handlar om förstahandskontrakt.

Det kan tyckas orättvist att några får förstahandskontrakt, medan andra får hyra i andra hand. Varför lämnar ni inte alla lägenheter förutom personalbostäderna till bostadsförmedlingen?

– Ja, det kan man fråga sig. Jag vet inte varför vi inte gör det.

Så här gör Dagens Arbetes ägare:

Metall har en regel som säger att nyanställda vid förbundet får hjälp med boende endast i två år. Det handlar alltid om andrahandskontrakt. Hälften av de lediga förstahandskontrakten förmedlas av den allmänna bostadsförmedlingen. Den andra halvan förmedlas av Metall, men enligt förbundets ekonomichef, Håkan Arnelid, saknas system för hur det går till. Metall har 34 lägenheter i centrala Stockholm.

Industrifacket har också lägenheter som hyrs ut i andra hand till anställda. Förbundet har även lägenheter som används i stället för hotellrum för projektanställda. Liksom Metall lämnar förbundet hälften av förstahandskontrakten till bostadsförmedlingen. Den andra halvan förmedlas utan kö. Alla kan anmäla intresse för bostäder och skrivs då upp på en lista. Lägenheterna fördelas sedan till dem som anmält intresse, utan hänsyn till väntetiden. Industrifacket har 112 lägenheter i centrala Stockholm.

Grafikerna lämnar runt 70 procent av sina lägenheter till bostadsförmedlingen. Övriga lägenheter får enligt förbundets policy bara ges till nyrekryterade som saknar bostad i Stockholm. Om det inte finns någon passande nyanställd lämnas lägenheten till bostadsförmedlingen. Förbundets ledning bor i andra hand i övernattningslägenheter, vars hyra betalas av förbundet. Dessa andrahandskontrakt kan övergå till förstahandskontrakt. Grafikerna har 56 lägenheter i centrala Stockholm.

Pappers äger inga fastigheter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?