Industriarbetarnas tidning

Metall vidhåller kravet på Vreten

18 november, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metall står fast vid skadeståndskravet på 400 000 kronor på Vreten i Skövde. Företaget hyrde in ett litauiskt företag utan att förhandla, hävdar facket.

I början av sommaren hyrde Vreten AB utanför Skövde in svetsare från det litauiska företaget Onuris. Men företaget förhandlade inte med facket i förväg, anser Metall som kräver ett rekordskadestånd för brott mot medbestämmandelagen.

Vreten hävdar att förhandlingar ägde rum, även om ett regelrätt förhandlingsprotokoll saknas.

Vid dagens förberedande förhandling i Arbetsdomstolen stod parterna fast vid sina versioner. Tvisten avgörs i huvudförhandlingar i domstolen i mars.

Samtidigt för Metall och arbetsgivarna Teknikföretagen andra förhandlingar med anknytning till Vreten.

När Vreten i Skövde i somras hyrde in Onuris saknade de litauiska svetsarna avtal och tjänade enligt facket 38 kronor i timmen. Metall hotade Vreten med blockad. Onuris svarade med att bli tidsbegränsad medlem i arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Enligt arbetsgivarna gällde då det svenska riksavtalets minimilön på 74 kronor, vilket är lägre än vad svenska svetsare tjänar.

Teknikföretagen har senare tagit in även andra utländska företag som tillfälliga medlemmar och hävdat att det räcker att betala ut minimilön.

Metall hävdar dock att det svenska riksavtalet inte gäller för tillfälligt inhyrd arbetskraft från utländska företag. Både arbetsgivarna och facket säger sig vara säkra på att de har rätt.

Teknikföretagens chefsjurist Anders Weihe hänvisar bland annat till domar i EG-domstolen.

– EG-rätten förbjuder särregler för företag grundade på nationalitet, säger han.

Erik Andersson, chef för Metalls arbetsrättsenhet, svarar:

– Ju mer vi undersöker det här, desto mer styrkta blir vi i uppfattningen att riksavtalet inte är tillämpbart i sin helhet på den här typen av företag.

Förhandlingar pågår mellan parterna om möjligheten att kunna teckna något typ av speciella hängavtal för utländska företag som tillfälligt är i Sverige.

– Vår uppgift är att se till att metallarna i de utländska företagen inte diskrimineras. Men vi ska inte heller diskriminera företagen. Om de har försäkringar i sitt hemland, ska de inte behöva betala två gånger för något som ett svenskt företag bara betalar en gång. Men jag tror att det där vore enkelt att lösa, säger Erik Andersson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.