Industriarbetarnas tidning

Metalltoppar fick bostad genom facket

12 november, 2004

Skrivet av

Metalls biträdande förbundsordförande Stefan Löfven har en lägenhet i förbundets fastighet på Wallingatan i centrala Stockholm. Han förstår om det kan uppfattas som stötande.

– Javisst, eftersom bostadssituationen är som den är i Stockholm.

– Å andra sidan om man som Metall äger en fastighet ska man kunna ha möjligheten att låta anställda hyra lägenheter i den.

– Det viktigaste är att Metall följer regeln att varannan lägenhet lämnas till bostadsförmedlingen.

Stefan Löfven flyttade från Örnsköldsvik till Stockholm 1995. De två första åren bodde han i en av förbundets lägenheter på Fyrverkarbacken. Enligt hyresnämnden är det inga problem. Företag, myndigheter och organisationer i Stockholm ska kunna rekrytera personal från landsorten och samtidigt bereda dem bostad under två år.

När två år hade gått köpte Löfven en mindre lägenhet på Lilla Essingen. Samtidigt pendlade han hem till Örnsköldsvik, där hans nuvarande hustru bodde kvar.

– Men efter ett tag tröttnade jag. Jag hade att välja: antingen flytta tillbaka till Örnsköldsvik eller skaffa något större i Stockholm.

Han hade hört att förbundet hade en ledig lägenhet på Wallingatan. Löfven sökte upp personalchefen som bekräftade att lägenheten var ledig.

– Jag var noga med att höra mig för vilka regler som gällde och att allt skulle gå schyst till.

Reglerna innebar att Metall måste lämna varannan lägenhet till bostadsförmedlingen. Den lediga lägenheten stod till Metalls förfogande. Därför kunde Stefan Löfven få hyra den.

Ser du något problem med att hälften av Metalls lägenheter reserveras åt anställda?

– Javisst. Det är självklart. Bostadssituationen i Stockholm är ju absurd. Men vi följer reglerna. Varannan lämnas till förmedlingen.

En annan i Metalls förbundsledning som hyr på Wallingatan är förbundssekreteraren Birgitta Lanér.

– När jag kom hit till Stockholm flyttade jag in hos min nuvarande man i Märsta. Eftersom vi ville starta ett gemensamt liv sökte vi en ny lägenhet och jag fick tips att det fanns en ledig på Wallingatan efter en ombudsman som flyttat.

– Jag gjorde precis som Stefan, kollade reglerna och såg till att allt gick korrekt till. Men jag står fortfarande i bostadsförmedlingens kö och betalar min avgift.

Skulle en Metallmedlem kunna ringa förbundet och höra sig för om förbundet har en ledig lägenhet?

– Ja, egentligen. Vem som helst hade kunnat få den här lägenheten. Vi har naturligtvis ingen egen kö på Metall. Och vem som helst, inte bara metallare, kan naturligtvis ringa vår fastighetsförvaltare Stadsmuren och höra om det finns några lediga lägenheter. Lägenheterna är inte reserverade för Metalltoppen.

Men visst är det ett plus om man har de rätta kontakterna för att komma i åtnjutande av Metalls lägenheter?

– Så är det ju över hela bostadsmarknaden, i hela landet. Hyresvärden vill veta vem som ska bo i lägenheten.

– Systemet är knepigt, det tycker jag. Men det vore fel om Metalls anställda skulle stängas ute från ett system som är tillåtet.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.