Industriarbetarnas tidning

Röd nationaldag ger avtalsröra

29 november, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

Nationaldagen blir en ledig dag redan nästa år. I alla fall för vissa. En del får jobba om inte kollektivavtalen skrivs om.

På onsdag beslutar riksdagen, med största sannolikhet, att nationaldagen, den 6 juni, blir helgdag i stället för annandag pingst.

Frågan har debatterats fram och tillbaka i femton år, men nu är den på väg att avgöras. Alla partier utom vänsterparitet och miljöpartiet är överens om förändringen.

LO däremot tycker att förslaget är synnerligen dumt. Organisationen har försökt få både regering och riksdag att tänka om.

– Till att börja med är det ett dumt förslag över huvud taget. Sedan är det synnerligen dumt att införa det under pågående avtalsperiod. Det ställer till stora problem på arbetsmarknaden, säger Ingemar Göransson, utredare på LO.

Problemet är att de flesta kollektivavtal löper fram till 2007. I vissa avtal står det, att allmänna helgdagar är lediga. Då byts dagarna automatiskt, utan större problem.

I andra avtal är de lediga dagarna angivna var för sig. Annandag pingst står som en ledig dag, och kommer att vara ledig även om helgdagen tas bort. Nationaldagen är däremot inte angiven som ledig dag i dessa avtal.

Förhandlas inte avtalen om, blir bara vissa lediga på nationaldagen de första åren, andra fortsätter att vara lediga på annandag pingst.

– Det blir bara en soppa av alltihop. För att avtalen ska kunna skrivas om måste parterna vara överens, och det tror jag inte att de kommer att vara på alla håll. Framför allt inte eftersom det blir en arbetstidsförlängning, säger Ingemar Göransson.

Annandag pingst är alltid en måndag, medan nationaldagen kommer att infalla även på lördagar och söndagar, som är lediga i vilket fall som helst. Det kommande beslutet innebär därmed en förlängning av arbetstiden med ungefär 2,25 timmar per år.

– Man kan tycka att det inte handlar om så mycket, men ska vi bara ge bort de här timmarna? Varför skulle de anställda skänka bort sin tid utan ersättning? Jag kan inte se någon anledning till det. Det måste det förhandlas om, säger Ingemar Göransson upprört.

De flesta fackförbunden har inte börjat arbetet med att se över avtalen. Ett undantag utgör Pappers, som redan har en överenskommelse med arbetsgivarsidan klar sedan en månad tillbaka.

Förbundet byter annandag pingst rakt av mot nationaldagen. Nationaldagen räknas, liksom annandag pingst tidigare, som en storhelg. Det innebär att de som arbetar på nationaldagen får storhelgstillägg enligt avtalet.

Arbetstidsförlängningen kompenseras inte. Kanske kommer det att diskuteras i framtiden, men Lennart Olovsson, avtalssekreterare på Pappers, tycker inte att det är nödvändigt i den här överenskommelsen.

– Det handlar om 2,25 timmar om året, en småsak egentligen. Man ska välja sina krig. Det finns saker som är mycket viktigare att lägga sin energi på än det här, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?