Industriarbetarnas tidning

”Skandalerna i stiftelsen skadar facket”

19 november, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

LO uppmanar styrelsen för Anna Johansson-Visborgs minne att avgå. Wanja Lundby-Wedin menar att skandalerna har skadat hela fackföreningsrörelsen.

Det har stormat kring Anna Johansson-Visborgs stiftelser den senaste tiden. Först ut var bostadsstiftelsen där Livs avdelning fyra är huvudman. Stiftelsen skulle förmedla lägenheter till behövande ensamstående och familjer. Men i stället gick lägenheterna till styrelsemedlemmar, deras familjer och till andra inom fackföreningsrörelsen. Styrelsen sparkades i onsdags av länsstyrelsen som är tillsyningsmyndighet för stiftelsen.

Systerstiftelsen Anna Johansson-Visborgs minne, där LO:s Stockholmsdistrikt och Livs avdelning fyra är huvudmän, har också hamnat i blåsväder. Stiftelsen äger stugor i Nacka som, enligt stadgarna, ska hyras ut till behövande med företräde för kvinnor. Flera av stugorna har i stället hyrts av styrelsen till mycket låga hyror. Helt enligt stadgarna menar styrelsen. Där står nämligen att minst två i styrelsen ska vara boende i området.

– Det är ett problem att de båda stiftelserna blandas ihop. Den andra stiftelsen bröt mot stadgarna. Vi har inte gjort något fel. Vi har bara uppfyllt stadgarna, säger Maria Bosdotter ordförande i stiftelsens styrelse och i LO:s Stockholmsdistrikt.

Wanja Lundby-Wedin menar dock att styrelsen för Anna Johansson-Visborgs minne också borde avgå. Hon säger i ett pressmeddelande att även om LO centralt inte har haft något inflytande i stiftelsen, så har detta väckt frågor om hela fackföreningsrörelsens etik och moral. Även om stiftelsen följt stadgarna så är det problematiskt när dessa inte stämmer överens med medlemmarnas moraluppfattning.

Maria Bosdotter förstår Wanja Lundby-Wedins upprördhet, men hon menar att det aldrig varit ett alternativ att bryta mot stadgarna.

– Folk kan, med all rätt, tycka att det här inte är klokt och undra om vi inte bara kan strunta i stadgarna, men jag tycker inte att vi kan det. Styrelsen måste uppfylla det som står i stadgarna. Det är vårt uppdrag

Kan inte stadgarna tolkas så att två av de behövande kvinnorna även skulle sitta i styrelsen?

– Nej, jag tror inte det. Stiftelsen har två huvudmän som har ekonomiskt ansvar för verksamheten. Jag ser det som mycket svårt att två personer skulle sitta i styrelsen utan att kunna ta det ekonomiska ansvaret.

Länsstyrelsen gör dock en motsatt tolkning. Enligt vad DN skriver i dag (19/11) kräver även länsstyrelsen att stiftelsens styrelse byts ut. Hur det går avgörs senare i dag, när stiftelsens förtroenderåd träffas. Maria Bosdotter vill inte säga vare sig vad hon tror eller tycker om styrelsens framtid.

– Det får förtroenderådet avgöra, säger hon.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?