Industriarbetarnas tidning

Sluttvättat i Boden

10 november, 2004

Skrivet av JOHANNA WREDER

Tvätten fraktas till Finland och hundra jobb försvinner i Boden. Det är resultatet av Norrbottens läns landstings upphandling av tvättjänster, som igår godkändes av länsrätten.

– Det är skandal. Politikerna tar våra skattepengar och skickar till Finland, samtidigt som de gör mer än hundra människor arbetslösa. Har landstinget över huvud taget funderat över vilka som valt dem, är det vi eller finnarna? säger Anders Holmberg, klubbordförande i Industrifacket på tvätteriet.

Det var i mars i år som Berendsen meddelade att de lägger ner det tidigare landstingsägda tvätteriet i Boden. De anställda hade ändå hopp om att få behålla sina jobb. Den tidigare chefen för landstingstvätteriet, Björn Lagerkvist, ville ta över verksamheten och driva den vidare i det nybildade bolaget Tvätteriet i Boden AB. Villkoret var att tvättens största kund, landstinget, skulle fortsätta att anlita tvätteriet.

Det ville inte landstinget. För en knapp månad sedan fattades beslutet att Tvätteriet i Boden förlorat upphandlingen om tvätten. Landstinget valde en konkurrent i Uleåborg i Finland.

Beslutet överklagades av Tvätteriet i Boden som ansåg att upphandlingen inte gått rätt till. I går kom länsrättens dom. Upphandlingen gäller. Landstinget kan skriva på kontraktet med det finska tvätteriet.

Med största sannolikhet kommer den sist vagnen med ren tvätt att lämna Boden den sista februari 2005. Den 56 år gamla tvätten går i graven och nästan hundra anställda förlorar sina jobb.

– Det ser mörkt ut, men än finns en liten chans att övertala politikerna att riva upp beslutet. Vi kommer att kämpa tills de låser dörren på tvätten, säger Anders Holmberg.

Fackklubben försöker på alla sätt få politikerna att ändra sig. Protestlistorna klubben lagt ut i Bodens affärer har samlat över fem tusen underskrifter. Igår anordnades en protestmarsch genom stan med flera hundra deltagare.

– Vi har ett enormt stöd ifrån allmänheten. Alla tycker att det är vansinnigt att politikerna fattar sådana här beslut. Vad ska vi ha regionalpolitiker till om de inte tänker på regionen när de fattar besluten? säger Anders Holmberg.

Boden har redan drabbats hårt av nedskärningar under hösten. Först bantades försvaret, sedan lades sågen ned och nu tvätteriet.

Om samtliga tvätterianställda blir arbetslösa innebär det en ökning av arbetslösheten i Boden med 20 procent. Det kommer enligt Anders Holmberg kosta betydligt mer än det landstinget sparar på att tvätta i Finland.

– De säger att de sparar tre miljoner. Det motsvarar kostnaden för sex till åtta arbetstillfällen. Vad kommer de resterande 90 arbetslösa att kosta invånarna i Boden, och vem ska betala skatterna när så många förlorar sin inkomst? Beslutet är helt enkelt oansvarigt, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?